Peste 7 tone de carne şi peşte, precum şi circa 2 tone de lapte şi sute de ouă, produse neconforme consumului, în valoare totală de aproximativ 117.000 de lei, au fost retrase de la comercializare şi distruse prin incinerare, în urma controalelor efectuate săptămâna trecută de medicii veterinari la mai mulţi agenţi economici din judeţul Constanţa, a informat luni Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA).
Pentru abaterile de la legislaţia în vigoare, au fost aplicate şase sancţiuni contravenţionale, în valoare de 15.100 de lei.
"Acţiunile de supraveghere şi control desfăşurate de inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa în perioada 14 ianuarie 2019 - 25 ianuarie 2019, s-au materializat prin verificări la 199 de obiective: 5 unităţi de tăiere, 2 centre sacrificare păsări, 1 centru colectare peşte, 1 centru ambalare ouă, (...), 30 de depozite alimentare, 4 măcelării, 4 carmangerii, 1 pescărie, 30 de super/hipermarket-uri, 23 de magazine alimentare, 25 de restaurante, 9 unităţi tip fast-food, 1 pizzerie, 4 unităţi tip bistro, 2 braserii, 1 unitate catering, 1 pensiune, 2 baruri, 21 de laboratoare cofetărie/patiserie, (...), 1 unitate fabricare ulei, 2 unităţi de fabricare paste făinoase", potrivit unui comunicat de presă transmis de DSVSA Constanţa.
Conform sursei menţionate, în urma controalelor s-au constatat neconformităţi cu privire la lipsa evidenţelor sanitar-veterinare pentru ultimii 3 ani, lipsa protecţiei faţă de sursele de contaminare a echipamentelor de furajare şi adăpare, manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.
"Au fost confiscate şi retrase de la vânzare următoarele produse alimentare: carne şi produse din carne - 6135 de kg, lapte şi produse lactate - 2087 de kg, peşte şi produse din peşte - 1140 de kg, ouă - 248 de kg. Valoarea acestora este în cuantum de 116.851 de lei. Produsele confiscate au fost dirijate către unităţi de neutralizare a subproduselor de origine animală şi a produselor derivate care nu sunt destinate consumului uman şi distruse prin incinerare", precizează DSVSA în comunicatul citat. AGERPRES