Primarul comunei Corbu, Marian Gălbinaşu, i-a solicitat, joi, prefectului judeţului Constanţa, printr-o adresă, să dispună "un ajutor urgent", pentru limitarea efectelor inundaţiilor din noaptea de 12 spre 13 octombrie.
Potrivit adresei către Instituţia Prefectului şi Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, primarul Gălbinaşu cere asigurarea unui necesar de camioane, încărcătoare pentru moloz, piatră şi noroi, circa 3.000 tone de piatră pentru refacerea străzilor, precum şi tuburi de azbociment pentru deversarea apelor, cu diametrul de 800-1.000 de milimetri.
Primarul de la Corbu cere şi "ruperea DJ 226 şi crearea unui podeţ casetat pentru mărirea capacităţii de preluare a apelor pluviale şi deversarea cantităţilor de apă provenite în urma ploii torenţiale în interiorul şi exteriorul localităţii (zona cale ferată) pentru a deversa în lacul Corbu".
De asemenea, Gălbinaşu solicită reconstruirea unui podeţ pe strada Rozelor, peste dereaua Corbu, decolmatarea, amenajarea şi taluzarea cursului derelei, reconstruirea de parapeţi laterali în interiorul localităţii în zona tuburilor de subtraversare şi alocarea a 1.000 de litri de motorină, pentru utilaje.
Potrivit unui proces verbal transmis Instituţiei Prefectului, în care sunt evaluate de către o comisie constituită la nivelul Primăriei Corbu pagubele materiale produse în urma inundaţiilor, în satul Luminiţa, două imobile sunt prăbuşite în proporţie de 70%, iar alte patru sunt grav avariate, în proporţie de 50-100%.
"Facem precizarea că pentru toate aceste imobile, atât mobilierul cât şi aparatura electrocasnică sunt avariate în proporţie de 100%", reiese din documentul transmis prefectului.
Conform acestuia, sunt moarte sau dispărute 256 de păsări şi opt porci.
Totodată, sunt menţionate amenajările hidrotehnice colmatate: patru podeţe, subtraversarea DJ 226 pe sub calea ferată în lacul Corbu şi digul care face legătura între Corbu şi Luminiţa, pe o lungime de 480 de metri.
Referitor la "ajutorul urgent" solicitat de primarul comunei Corbu, prefectul judeţului Constanţa, Ion Constantin, a transmis AGERPRES că a discutat "în mai multe rânduri" cu primarul şi că acesta "are suportul Apelor Române cu oameni şi utilaje, are suportul Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri cu oameni, utilaje şi materiale".
"Luni, comisia stabilită prin ordinul prefectului va începe evaluarea pagubelor", a precizat AGERPRES prefectul Constanţei, Ion Constantin.