Asociația Principele Nicolae, patronată de nepotul ultimului rege al României, se ocupă de acțiuni de împădurire, în mai multe zone ale țării, din anul 2019. A devenit deja o tradiție a asociației ca de două ori pe an, primăvara și toamna, să facă ample acțiuni de plantare a unor specii de copaci, în zonele care au avut de suferit în urma defrișărilor. Principele participă la fiecare acțiune, alături de sute de voluntari, iar ceea ce vrea acum să încurajeze este participarea în familie la astfel de evenimente.
Astăzi, de la primele ore ale dimineții, Principele Nicolae a început activitatea de plantare a copacilor, împreună cu zeci de voluntari, în zona Snagov, și a acordat un interviu în exclusivitate pentru Jurnalul Național.
Diana Scarlat: Ce v-a determinat să faceți astfel de acțiuni de împădurire?
Principele Nicolae: În rimul rând, este foarte important acest tip de activitate în ziua de astăzi, atât pentru tineret, care astfel poate să participe la astfel de activități și să planteze cu mâna lor, să vadă cum este viața, dar și pentru protejarea mediului înconjurător, în contextul despăduririlor care s-au făcut în anumite zone. Dacă pot să fac partea mea, încerc și organizez, cel puțin de două ori pe an, în funcție de vreme, astfel de activități.
Diana Scarlat: Câți copaci ați plantat, din 2019 până acum?
Principele Nicolae: Este greu de spus cu exactitate, dar în total au fost în jur de 60.000, în mai multe zone ale țării.
Diana Scarlat: Cu cine colaborați, pentru a planta copacii?
Principele Nicolae: De obicei, încercăm să colaborăm cu primăriile și cu ocoalele silvice, iar la acțiunile de plantare participă voluntari. Astăzi și mâine participă angajații firmei Aecom și elevii de la International British School of Bucharest. Dar se face de fiecare dată un anunț public și oamenii se pot înscrie. Eu încerc să încurajez familiile să participe la astfel de activități și astfel să petreacă împreună câteva ore în natură, într-o atmosferă extraordinară. Este foarte bună această activitate pentru familii, foarte educațivă pentru copii și relaxantă, mai ales pentru că este implicată comunitatea. Facem ceva bun și frumos pentru viață, pentru natură și pentru oameni.
Diana Scarlat: astăzi ce fel de copaci ați plantat?
Principele Nicolae: Astăzi am avut frasin, stejar, tei și măr sălbatic.
Diana Scarlat: Partea de cercetare științifică o fac cei de la Romsilva?
Principele Nicolae: Da, ne sfătuim cu ei despre ce și cum trebuie să facem. Noi facem parte din strategia lor și le dăm o mână de ajutor, pentru că nu au mulți oameni care să facă efectiv împădurirea.
Diana Scarlat: La toamnă unde veți face următoarele împăduriri?
Principele Nicolae: Încă nu știm. Din când în când avem cereri din anumite zone și în legătură cu ce specii de copaci trebuie plantați. Am putea face și aici, la Snagov, dar e posibil să mai avem și în alte zone din țară.
Diana Scarlat: Copacii din ce pepiniere provin?
Principele Nicolae: Întotdeauna, plantele provin din pepiniere autorizate, locale. Asociația cumpără plantele și se ocupă de plantare, împreună cu voluntarii.
Diana Scarlat: Tradiția românească spune că este foarte important ca orice om să planteze în viață măcar un copac sau un pom. V-a inspirat și această credință populară, atunci când v-ați hotărât să faceți aceste activități?
Principele Nicolae: Da, iar pentru mine este important să fie cât mai mulți tineri implicați în aceste acțiuni. Bunicul meu (Regele Mihai I – n.r.) spunea așa: „Nu văd România ca pe o moștenire de la părinții noștri, ci ca pe o țară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri”. Este foarte importantă educația de acest fel pentru copii și tineri, pentru că este foarte important ca ei să crească în spiritul acestor valori.