x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale România, clima extremelor. -13 grade Celsius în ajunul Paștelui catolic

România, clima extremelor. -13 grade Celsius în ajunul Paștelui catolic

26 Mar 2016   •   11:53
România, clima extremelor. -13 grade Celsius în ajunul Paștelui catolic

Cea mai scăzută temperatură din ţară, de minus 13 de grade Celsius, a fost înregistrată, sâmbătă dimineaţă, la Miercurea Ciuc, în judeţul Harghita, după zăpezile abundente din ultimele zile. Catolicii, care sărbătoresc duminică Paştele, îşi urează, în glumă, "Crăciun, fericit”!

Cea mai scăzută temperatură din ţară, de minus 13 de grade Celsius, a fost măsurată la staţia meteo din Miercurea Ciuc, sâmbătă dimineaţă, în jurul orei 6.30, aceasta fiind şi cea mai scăzută valoare termică măsurată în luna martie.

Meteorologul Narcisa Milian, de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu, a declarat pentru News.ro că temperaturile au scăzut foarte mult în urma ninsorilor, pe fondul unui cer degajat de nori, iar sâmbătă dimineaţă cel mai frig a fost în zona depresionară din estul Transilvaniei, minimele variind între minus 13 grade Cesius la Miercurea Ciuc şi 0,8 grade Celsius la Sebeş, în judeţul Alba.

Astfel, în judeţul Harghita, în afara minimei naţionale a zilei, meteorologii au măsurat minus 9,8 grade Celsius la Joseni, minus 8,3 grade Celsius la Bucin, minus 7,7 grade Celsius la Topliţa şi minus 4,4 grade la Odorheiu Secuiesc.

În judeţul Braşov,, cel mai frig, minus 5,6 grade Celsius, a fost la Predeal, unde stratul de zăpadă proaspăt depus măsoară 7 centimetri, în municipiul Braşov şi Făgăraş au fost minus 4,5 grade Celsius, iar în judeţul Covasna au fost minus 6,4 grade Celsius la Sfântu Gheorghe şi cel mai cald, minus 2,9 grade Celsius, la Târgu Secuiesc.

În judeţul Sibiu, temperaturile minime ale dimineţii de sâmbătă au fost cuprinse între minus 4 grade Celsius la Dumbrăviţa şi minus 2,1 grade la Sibiu, în judeţul Alba au fost minus 5,6 grade Celsius la Câmpeni şi cel mai cald, 0,8 grade Celsius, la Sebeş, în timp ce în judeţul Mureş mereorologii au consemnat valori termice minime cuprinse între minus 4,7 grade Celsius la Batoş şi minus 0,2 grade la Târnăveni.

În zona montană din Transilvania au fost minus 11,3 grade Celsius la Bâlea Lac, unde stratul de zăpadă, cel mai consistent din ţară, măsoară 171 de centimetri, la Lăcăuţi, în judeţul Covasna, au fost minus 6,3 grade Celsius şi zăpada  are 75 de centimetri, iar la Păltiniş s-a înregistrat o valoare termică minimă de minus 7,8 grade Celsius şi stratul de zăpadă este de 23 de centimetri.

Mai frig decât la Miercurea Ciuc a fost sâmbătă dimineaţă la Vârful Omu, în zona înaltă nelocuită, unde meteorologii au măsurat o minimă de minus 15 grade Celsius şi un strat de zăpadă de 143 de  centimetri.

Potrivit meteorologilor, în zona depresionară din estul Transilvaniei vor urma încă trei zile cu minime negative, după care vremea se va încălzi uşor, iar norii vor acoperi cerul.

Credincioşii romano-catolici şi reformaţi din Transilvania, care vor sărbători Paştele duminică, spun că iarna a venit la sfârşitul lunii martie şi, dacă tot nu au avut parte de zăpadă în decembrie, îşi urează acum, în glumă, "Crăciun fericit !”

Sursa: news.ro

×