x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Sălaj - Un vânător a mâncat carne infestată cu trichineloză

Sălaj - Un vânător a mâncat carne infestată cu trichineloză

03 Noi 2016   •   10:13
Sălaj - Un vânător a mâncat carne infestată cu trichineloză
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Un vânător din Sălaj a consumat carne de la un porc mistreţ recoltat de pe un fond de vânătoare din judeţ, fără a aştepta analizele de laborator care au arătat că respectiva carne era infestată cu trichineloză. 

Cazul a ajuns atât în atenţia Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) Sălaj, care a sechestrat carnea neconsumată, cât şi a Direcţiei Sanitar Veterinare (DSP) Sălaj, care a efectuat o anchetă epidemiologică în cadrul familiei vânătorului. 

"A fost diagnosticat un caz de trichineloză la mistreţ împuşcat în data de 29 octombrie, pe teritoriul fondului de vânătoare 22 Panic. La data controlului a fost sechestrată cantitatea de 65 de kilograme de carne, care a fost denaturată cu motorină şi urmează a fi livrată la unitate de ecarisare", a declarat joi, pentru AGERPRES, Vasile Chindriş, purtător de cuvânt al DSV Sălaj. 

Potrivit sursei citate, organizatorul vânătorii a fost sancţionat contravenţional pentru neasigurarea integrităţii carcasei şi consumul cărnii de mistreţ, înainte de obţinerea rezultatului analizelor de laborator.

"Instituţia noastră a fost sesizată, miercuri, privind un focar de trichineloză apărut după ce analizele efectuate de DSV au depistat boala la un porc mistreţ împuşcat la vânătoare. O colegă a fost ieri pe teren şi a efectuat o anchetă epidemiologică ce a arătat faptul că există o singură persoană, vânătorul, care a consumat carne fiartă, provenită de la porcul mistreţ. E vorba de o familie, soţ-soţie, dar soţia nu a consumat carne. Bărbatul a fost trimis pentru analize şi tratament la spitalul de boli infecţioase din Zalău", a precizat, joi, pentru AGERPRES, Ligia Marincaş, directorul DSP Sălaj. 

DSV Sălaj avertizează asupra faptului că trichineloza nu se manifestă la animalele în viaţa, prin urmare proprietarul poate considera că are de-a face cu un animal sănătos, motiv pentru care riscul de îmbolnăvire este imprevizibil. Infestarea omului cu Trichinella spp. are loc pe cale digestivă, prin ingestia cărnii sau a preparatelor din carne de porc sau vânat, neprelucrate sau insuficient prelucrate termic. 

Trichineloza este o boala comuna omului si animalelor domestice si salbatice carte se hranesc cu carne. Infestarea omului cu Trichinella spp. are loc pe cale digestivă prin ingestia cărnii sau a preparatelor din carne de porc sau vânat neprelucrată sau insuficient prelucrată termic. Trichineloza la om poate evolua cu forme grave, reuşita tratamentului fiind condiţionată de rapiditatea instituirii lui, susţin specialiştii DSP. 

Examenul trichineloscopic este obligatoriu, atât la porcii sacrificaţi pentru consum public, cât şi la cei sacrificaţi pentru consum familial şi se efectuează la cabinetele veterinare, la cerere, în baza buletinului de identitate. Examenul trichineloscopic se realizează contracost, iar în caz de rezultat pozitiv, proprietarul este despăgubit la valoarea de piaţă al animalului, cu condiţia să respecte prevederile legale privind creşterea animalelor şi comerţul cu porci vii. AGERPRES

×
Subiecte în articol: trichineloza