x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Situaţie incredibilă în Hunedoara! Lipsa vagoanelor de marfă blochează producţia de cărbune în Valea Jiului

Situaţie incredibilă în Hunedoara! Lipsa vagoanelor de marfă blochează producţia de cărbune în Valea Jiului

12 Feb 2018   •   10:51
Situaţie incredibilă în Hunedoara! Lipsa vagoanelor de marfă blochează producţia de cărbune în Valea Jiului

Sindicatele din mineritul Văii Jiului atrag atenţia asupra pericolului care planează asupra producţiei de huilă şi aprovizionării termocentralelor, avertizând asupra faptului că, până la sfârşitul săptămânii, s-ar putea crea un blocaj din cauza lipsei spaţiilor de depozitare. 

Potrivit preşedintelui Sindicatului "Muntele", Darius Câmpean, situaţia este generată de datoriile pe care Complexul Energetic Hunedoara (CEH) le are către compania de transport feroviar, care, de câteva zile, nu mai asigură vagoanele marfă necesare pentru preluarea cărbunelui. 

"Sunt mari probleme în asigurarea cu vagoane la sucursalele miniere. În momentul de faţă se goleşte cărbunele din silozuri la minele Lupeni şi Lonea pentru a nu bloca activitatea în abataje. Silozurile sunt pline şi cărbunele este împins cu tractoarele pentru a nu bloca activitatea din cele două mine. La noapte, la mina Vulcan o să fie o mare problemă pentru că acolo este un loc destul de limitat şi nu există posibilitatea aceasta (de a împinge cărbunele de la baza silozurilor - n.r.)", a declarat luni, pentru AGERPRES, liderul sindical. 

Situaţia de criză a fost semnalată de Sindicatul "Muntele" la Ministerul Energiei, iar luni, sindicaliştii au trimis o adresă pe această temă premierului Viorica Dăncilă şi Prefecturii Hunedoara. 

Preşedintele Sindicatului "Muntele" susţine că, în condiţiile unor datorii către compania feroviară de transport marfă, contractul încheiat cu CEH prevede aplicarea de penalităţi, dar nu şi oprirea aprovizionării cu vagoane, fapt care poate bloca producţia de cărbune deoarece acesta nu mai este transportat din silozuri spre termocentrale. 

"Dacă nu avem vagoane în următoarele zile, se blochează total transportul de cărbune. Termocentralele nu au mai primit cărbune şi funcţionează acum din stocurile pe care le mai au, stocuri mici", a arătat Câmpean.

Calculele sindicaliştilor arată că în silozuri s-ar afla circa 9.000 de tone de cărbune, iar în condiţiile în care producţia nu poate fi valorificată, nu este exclusă apariţia unor tensiuni sociale pe fondul lipsei încasărilor. Deja există probleme cu asigurarea tichetelor de masă pentru mineri, susţine liderul sindical. 

"Mi se pare că cineva ne doreşte în stradă. Eu nu pot concepe să ne desfăşurăm activitatea cu drepturi neachitate din contract", a conchis preşedintele Sindicatului "Muntele". 

×