x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Situație revoltătoare în Vâlcea: Bătrânii dați afară din cămin de teama COVID-19, abandonați și de familii

Situație revoltătoare în Vâlcea: Bătrânii dați afară din cămin de teama COVID-19, abandonați și de familii

01 Apr 2020   •   16:45
Situație revoltătoare în Vâlcea: Bătrânii dați afară din cămin de teama COVID-19, abandonați și de familii

Bătrânii dați afară din căminul din Râmnicu-Vâlcea, pentru a nu risca să se îmbolnăvească de coronavirus, au fost abandonați și de familii, care refuză să îi ia acasă și sunt dispuse să își asume prin declarație pe propria răspundere un eventual deces al vârstnicului.

Autorităţile locale din Râmnicu Vâlcea au decis, luni, să închidă căminul de bătrâni de teamă ca cele 72 de persoane, cu vârste medii de 85, cazate aici să nu se îmbolnăvească de coronavirus. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Râmnicu Vâlcea, rudelele tuturor bătrânilor au fost contactate şi informate despre măsură.

Miercuri, familiile a zeci de bătrâni au anunţat autorităţile că nu pot să-şi ia „bunicii” acasă, potrivit reprezentanţilor Primăriei Râmnicu Vâlcea.

Familiile bătrânilor care rămân în cămin trebuie să dea o declaraţie pe propria răspundere că-şi asumă consecinţele.

„Ca o soluţie de avarie, s-a stabilit că aceia care doresc să-şi lase vârstnicii în continuare în cadrul căminului să dea o declaraţie pe proprie răspundere în care să-şi asume acest fapt, că sunt în imposibilitate să îi ia şi, de asemenea, şi eventualele consecinţe.(...) Motivează că nu au posibilitatea să vină să-i ia, că nu au unde să-i ţină, că şi daca ar avea unde să-i ţină riscul de contaminare e mai mare decât în cămin”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Daniel Ionescu, purtător de cuvânt Primăria Râmnicu Vâlcea.

Reprezentanţii Primăriei Râmnicu Vâlcea spun că instituţia va rămâne deschisă pentru bătrânii pe care rudele nu-i iau acasă, dar atrag atenţia că pericolul îmbolnăvirii în cămin este mare.

„Oricât de multe eforturi am face, pericolul care planează asupra unui astfel de grup, în condiţiile unei astfel de pandemii, cu cât este grupul mai mare cu atât este pericolul mai mare. Dacă unii înţeleg, bine, dacă nu, noi nu putem să-i dăm în stradă. Nici nu a fost vorba de aşa ceva”, a mai spus Ionescu.

Mediafax

×