x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Sute de credincioşi au sărbătorit Duminica Floriilor la catedrala franciscană din Şumuleu Ciuc

Sute de credincioşi au sărbătorit Duminica Floriilor la catedrala franciscană din Şumuleu Ciuc

14 Apr 2019   •   16:00
Sute de credincioşi au sărbătorit Duminica Floriilor la catedrala franciscană din Şumuleu Ciuc

Credincioşii romano-catolici şi reformaţi din Harghita sărbătoresc Duminica Floriilor, iar la catedrala franciscană din Şumuleu Ciuc, unde va fi prezent în prima zi a lunii iunie şi Papa Francisc, au venit, în ciuda vremii friguroase, sute de oameni, cu crenguţe de mâţişori de primăvară în mâini, mulţi ascultând slujba în faţa lăcaşului de cult, devenit neîncăpător.

De altfel, ceremonia sfinţirii crenguţelor a avut loc în faţa bisericii, momentul fiind unul tradiţional şi foarte aşteptat de credincioşi.

Oamenii au spus că au venit la liturghie cu sufletul deschis, pentru a se pregăti pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului, un moment potrivit pentru reînnoire şi iertare.

Potrivit tradiţiei locale, crenguţele de salcie se păstrează în gospodărie, pentru a proteja de necazuri, iar anul viitor, înainte de intrarea în Post, se ard.

"Mâţişorii îi ducem acasă şi când este vreme urâtă, cu tunete şi fugere, ne rugăm lângă ei, iar anul urmator îi ardem. Preoţii presară din această cenuşă pe capul enoriaşilor, în Miercurea Cenuşii (înaintea intrării în postul Paştelui Catolic-nr)", a spus o femeie prezentă la slujbă, iar un bărbat a amintit că tradiţia este una veche, transmisă din generaţie în generaţie.

În cursul serii, în faţa bisericii franciscane din Şumuleu Ciuc, va avea loc şi o reprezentanţie în care se va reconstitui intrarea Domnului în Ierusalim, singurul moment din viaţa Sa pământească în care a acceptat să fie aclamat ca Împărat, cât şi a patimilor lui Iisus pe Drumul Crucii.

La fel ca în fiecare an, mai mulţi actori, dar şi elevi din oraş sau simpli figuranţi vor reconstitui atât momentul condamnării lui Iisus de către Pilat din Pont, cât şi scena în care i s-a pus pe frunte cununa de spini, după care şi-a purtat crucea în spate, pe Via Dolorosa şi, în final, a fost răstignit pe Cruce şi apoi a fost coborât şi purtat pe braţe de mai mulţi soldaţi romani.

La Miercurea Ciuc, duminica Floriilor Catolice a fost friguroasă, iar credincioşii spun că aşa va fi vremea şi de Paşti, peste o săptămână, dar şi în perioada până la sărbătorirea Înălţării Domnului. AGERPRES

×