x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Taxa pe paragină, într-un mare oraș din România. Sume uriașe pentru cei care nu își îngrijesc proprietățile

Taxa pe paragină, într-un mare oraș din România. Sume uriașe pentru cei care nu își îngrijesc proprietățile

de Redacția Jurnalul    |    27 Dec 2023   •   10:30
Taxa pe paragină, într-un mare oraș din România. Sume uriașe pentru cei care nu își îngrijesc proprietățile
Sursa foto: Foto - Cristinel C. Popa

Un proiect de hotărâre supus recent votului aleșilor municipali dintr-un oraș din România prevede mărirea impozitelor în cazul mai multor clădiri vechi. Proprietarii acestora au de achitat în 2024 impozite uriașe, majorate din cauza nepăsării.

Consiliul Local Municipal Buzău a adoptat, în urmă cu mai mulți ani, o hotărâre ce prevede sancțiuni dure pentru proprietarii clădirilor degradate sau ai terenurilor neîngrijite.

Sunt stabilite impozite majorate cu până la 500% în cazul persoanelor care își lasă de izbeliște proprietățile, lăsând bălăriile care cresc pe terenuri lor sau clădirile deteriorate să afecteze grav imaginea orașului, scrie adevărul.ro.

Sunt încă buzoieni care nu s-au conformat noilor reglementări. În ciuda înștiințărilor și somațiilor primite de la Primăria Buzău, nu au demonstrat că sunt de bună-credință. Așa au ajuns ca anul viitor să plătească impozite uriașe.

De cinci ori mai mult vor trebui să achite proprietarii a două clădiri deteriorate, una de pe strada Tudor Vladimirescu, cealaltă de pe strada Victoriei, după ce au ignorat înștiințările și somațiile primite de la primăria Buzău.

Cel mai mult, respectiv impozit mai mare cu 500%, vor trebui să achite proprietarii a două clădiri, una de pe strada Tudor Vladimirescu, cealaltă de pe strada Victoriei.

Mai mulți bani va trebui să scoată din buzunar și o familie care deține o clădire pe strada Libertății. Întrucât imobilul este neîngrijit, impozitul pentru acesta va fi majorat cu 400%.

Cu 300 de procente în plus va fi impozitată o clădire de pe strada Transilvaniei, cu 200% una de pe strada Colonel Buzoianu, iar cu 100% o clădire de pe strada Gheorghe Lazăr și una de pe Bulevardul 1 Decembrie 1918.

Taxe și impozite majorate, în 2024

Potrivit Antena 3 CNN, anul viitor vine cu taxe și impozite majorate pentru toți locuitorii municipiului Buzău. Acestea vor fi mărite cu rata inflației calculată la nivelul anului 2022, adică 13,8%. Potrivit reprezentanților Direcției de Taxe și Impozite Buzău, contribuabilii care plătesc dările până la 31 martie beneficiază de o reducere de 10%.

Municipiul Buzău încasează, în fiecare an, 60 de milioane de lei, aproximativ 15 milioane de euro, doar din taxele și impozitele plătite de locuitori pentru locuințe și autoturisme.

Pentru a se elimina cozile de la început de an, atunci când cei mai mulți contribuabili își plătesc taxele, cu o reducere de 10%, municipalitatea a instalat mai multe automate de plată în marile magazine din oraș.

Locuitorii nu văd cu ochi buni aceste majorări. Aceștia se plâng că vor ajunge să plătească cu zeci de lei în plus pentru locuințele și autoturismele deținute.

Bugetul municipiului Buzău, fără credite sau finanțări europene, a fost, în 2023, de 66 milioane de euro. Municipalitatea a avut la dispoziție, în acest an, fonduri totale de 117 milioane de euro.

 

×
Subiecte în articol: taxa pe paragină buzău