x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Termoenergetica anunță contracte pentru construcția a 200 km de rețea. Când încep lucrările

Termoenergetica anunță contracte pentru construcția a 200 km de rețea. Când încep lucrările

de Redacția Jurnalul    |    24 Noi 2022   •   15:50
Termoenergetica anunță contracte pentru construcția a 200 km de rețea. Când încep lucrările

Termoenergetica anunță semnarea contractelor pentru proiectarea a 200 km de rețea iar lucrările vor începe în primăvara anului viitor. Banii provin din fonduri europene, anunță Claudiu Crețu, directorul general al companiei municipale.

De asemenea, va fi efectuat un studiu de fezabilitate pentru alţi 200 km, din cei 1000 km necesari. 
"În final, după mulţi ani de speranţe, se lucrează la proiectare pentru cei 200 de kilometri cu fonduri europene: contractele au fost semnate - şi avem şedinţe săptămânale de progres. Ne interesează modalitatea în care sincronizăm aceste lucrări. Se lucrează la proiectare, iar în primăvara se va lucra efectiv la şantier. În paralel, noi, Termoenergetica, pregătim un studiu de fezabilitatea pentru alţi 200 de kilometri. O reţea normală înseamnă 1.000 de kilometri. Dorim să continuăm această modernizare, astfel încât să nu mai avem pierderi atât de mari, pentru că din ţevi curg banii noştri, ai tuturor", a explicat acesta.  

În ultimii 15 ani a fost modernizată doar 10% din rețeaua de termoficare. 
"De anul viitor se intră în forţă pe cei 200 de km şi pregătim încă un studiu de fezabilitate care să fie finanţat din Fondul de Modernizare. Iată că avem banii, lucrăm la proiect, doar că durează. Situaţia aceasta nu se poate rezolva într-o lună, ca prin magie. Este nevoie de coerenţă, este nevoie de 4, 5, 6, 7, 8 ani de zile în care să se lucreze efectiv, ca această reţea să fie utilă Bucureştiului pentru următoarele decade. Sistemul astăzi are pierderi, dar sunt perspective de investiţii şi de finanţări. Ne interesează să integrăm şi noi tehnologii. Ne interesează pe anumite zone integrarea energiei geotermale, cât poate avea sens - şi în ce măsura Bucureşti poate utiliza energia geotermală. Ne interesează pe anumite zone integrarea unor pompe de căldură, în primă fază proiecte pilot, care să arate fezabilitatea lor", a mai precizat reprezentantul Termoenergetica. 

Totodată, pregătirile pentru această iarnă au constat în reparații în zonele critice. 
"Sperăm într-o iarnă normală, mai bună decât iarna trecută", a spus Claudiu Crețu. 

La CET Progresul, din sectorul 5, mai sunt de rezolvat probleme. 
"Au fost două avarii majore, una pe Magistrala 3 Sud, la care s-a lucrat în cursul zilei de ieri (miercuri, n.r.), până seara s-a rezolvat şi, astăzi, mare parte din Bucureşti a revenit în parametri. Suntem iar la un procent de 80-90%. Mai avem nişte probleme punctuale şi mai avem de rezolvat sectorul 5, unde CET Progresul e nevoit să pornească încă un cazan. Sunt probleme inerente la începutul sezonului pentru că, aşa cum am spus, capacităţile sunt foarte vechi. Este nevoie de investiţii, este nevoie de capacităţi noi, flexibile, care să poată da energia termică rapid", a detaliat șeful companiei.

×