x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Ucrainenii sărbătoresc astăzi Crăciunul de rit vechi

Ucrainenii sărbătoresc astăzi Crăciunul de rit vechi

06 Ian 2020   •   13:05
Ucrainenii sărbătoresc astăzi Crăciunul de rit vechi

Aproximativ 40.000 de ucraineni din judeţul Maramureş sărbătoresc Crăciunul de rit vechi sau Crăciunul bătrân, aşa cum mai este cunoscut, păstrând o mare parte din tradiţiile vechi, specifice sărbătorii, a precizat luni, Elena Răţanu din comuna Poienile de sub Munte, localitate în care trăiesc peste 10.000 de etnici.

"Îndeosebi bătrânii care au ţinut tot postul Crăciunului, dar şi alte familii care ţin la respectarea tradiţiei încearcă să transmită mai departe tinerelor generaţii, obiceiuri care arată semnificaţia naşterii Domnului, dar şi importanţa sărbătorii pentru lumea satului. (...) În comuna Poieni mai avem familii care gătesc 12 feluri de mâncare în Ajunul de Crăciun (luni - n.r), îndeosebi mâncare de post şi puţină carne, bucate care se servesc la masă cu întreaga familie în noaptea de Crăciun, abia după întoarcerea de la biserică, undeva pe la 1,00-2,00 noaptea. Toate preparatele se bazează pe produsele de casă, unele strânse din vară sau toamnă, puse în cămară, special pentru masa de Crăciun. E, probabil, unul dintre cele mai frumoase obiceiuri gastronomice locale care leagă sărbătoarea Crăciunului de viaţa normală a omului de la ţară. Trebuie să vă gândiţi că, în urmă cu 50, 100 de ani, pregătirea celor 12 feluri de mâncare de post pentru sărbători era mult mai greu de făcut decât azi. Pentru orice familie, Crăciunul era aşteptat cu mare drag, numai la gândul că la masă vor fi servite atâtea feluri diferite de mâncare", a spus Elena Răţanu.

Aceasta a mai arătat că se păstrează încă obiceiul legării mesei pe care se serveşte mâncarea în noapte de Crăciun cu un lanţ, gestul simbolizând protecţia casei, dar şi a animalelor din gospodărie.

"Masa pe care se pun preparatele de Crăciun este înconjurată cu un lanţ metalic, sigur, nu la toate casele se practică obiceiul, gestul semnifică protecţia casei de cele rele, dar şi protecţia animalelor care pe timpul verii sunt trimise la munte, la păşunat. Obiceiul, acum mai puţin folosit, cred eu, arată cât de mult locuitorii din satele de munte erau legaţi de natură şi doreau să fie protejaţi de lucrurile rele care ar fi putut pricinui necazuri unei familii", a mai precizat Elena Răţanu.

Între sărbătoarea Crăciunului pe rit vechi şi Anul Nou, municipiul Sighetu Marmaţiei găzduieşte un festival de iarnă al tradiţiilor specifice satelor locuite de ucrainenii din judeţul Maramureş.

Majoritatea etnicilor ucraineni trăiesc în satele aşezate pe Valea Ruscovei, Valea Vişeului, dar şi într-un sat din vecinătatea râului Tisa, situat aproape de frontiera cu Ucraina. 

www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: Crăciunul de rit vechi