x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Un sat din Arad a fost retrocedat unei singure familii. Sătenii se tem că vor pierde casele şi acuză că retrocedarea s-a făcut cu acte false

Un sat din Arad a fost retrocedat unei singure familii. Sătenii se tem că vor pierde casele şi acuză că retrocedarea s-a făcut cu acte false

06 Feb 2019   •   15:30
Un sat din Arad a fost retrocedat unei singure familii. Sătenii se tem că vor pierde casele şi acuză că retrocedarea s-a făcut cu acte false

Sătenii din Nadăş au primit cu îngrijorare sentinţa Tribunalului Olt, care a admis recursul formulat de soţii Viorica şi Mihai Colţeu după ce aceştia din urmă pierduseră proprietăţile forestiere care ar fi fost obţinute în 2006 cu ajutorul unor acte false, însă reprezentaţii Prefecturii Arad atrag atenţia, miercuri, că "situaţia juridică a suprafeţei de 8.742 hectare teren forestier restituită familiei Colţeu rămâne una litigioasă", pentru că mai există un proces pe rolul Judecătoriei Braşov. 
Toţi locuitorii din satul Nadăş au aflat despre sentinţa dată, marţi, de Tribunalul Olt, iar acesta a devenit subiectul discuţiilor de pe uliţe, unde sătenii se adună pentru a încerca să înţeleagă ce se va întâmpla în continuare cu satul lor, dacă există pericolul să piardă tot, inclusiv terenuri şi case pe care le deţin cu acte.
Sătenii consideră sentinţa una nedreaptă, având credinţa că nu au fost prezentate instanţei toate documentele, inclusiv sentinţa anterioară care desfiinţează actul de moştenire prin care soţii Colţeu au fost împroprietăriţi.
"Am fost la Slatina ca să vedem în direct decizia luată de completul de judecată, am venit acasă noaptea trecută. Ne-a bulversat complet, dar nu numai pe noi, cred că pe toată ţara asta. Toată lumea rămâne stupefiată că s-a luat o decizie ca asta după ce s-a constatat în instanţă că actele prin care s-a obţinut Nadăşul sunt false. Sigur că toţi oamenii care îşi iubesc casele, pământurile şi tot ce au obţinut din moşi strămoşi sunt supăraţi, nu înţeleg", a declarat, pentru AGERPRES, unul dintre locuitorii satului, Nicu Lădar, care a fost prezent la proces.
"După câte procese au fost, sentinţa aceasta nu e bună pentru oamenii din sat. Cred că nu au fost puse toate actele la dosar, altfel nu ne explicăm. Atunci clar că s-a dat sentinţa în halul în care s-a dat. Oamenii spun că iar suntem în iobăgie. Colţeu are acum tot perimetrul Nadăşului, cu toate că unii avem contracte, documentaţii pe proprietăţi. Cimitirul e din moşi strămoşi aici, noi nu mutăm nimic, noi vrem să îi mutăm pe ei (pe familia Colţeu - n.r.)", a afirmat Ioan Popovici, de 73 de ani.
"Nu e normal, după atâţia ani, să ni se ia tot. Nu ştiu cine e de vină, dar cred că în primul rând legile ţării, că nu sunt făcute bine, dacă erau bune, nu se ajungea aici. Suntem dezamăgiţi complet", spune şi Mărioara Horga.
Primarul comunei Tauţ, de care aparţine satul Nadăş, se declară la fel de surprins ca şi localnicii după decizia judecătorilor.
"Am aflat şi noi, prin intermediul postării pe pagina de internet a Tribunalului Olt, de decizia care s-a dat şi noi spunem că vom merge înainte. Vom relua procesul început la Tribunalul Braşov pe desfiinţarea certificatului de moştenitor (proces suspendat până la judecarea de la Tribunalul Olt - n.r.). Desigur că oamenii sunt bulversaţi de această sentinţă", a declarat primarul comunei, Florin Lela.
La sediul Ocolului Silvic Privat Nadăş a fost prezentă una dintre fiicele soţilor Colţeu. Aceasta nu a dorit să facă declaraţii pe marginea subiectului, precizând doar că sentinţa de la Olt nu aduce schimbări pentru că "noi am fost tot timpul proprietari, nu a fost altcineva".
Fiica soţilor Colţeu a acuzat "abuzuri ale DNA" în ancheta care a vizat modul de obţinere a extravilanului Nadăşului, însă nu a dorit să spună ce abuzuri s-ar fi comis. Ea a prezentat AGERPRES o adresă de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Arad, potrivit căreia din cele 2.013 de cărţi funciare ale localităţii Nadăş, dreptul de proprietate al soţilor Viorica şi Mihai Colţeu este asupra a 15 imobile din extravilan. "Nu deţinem nimic în sat, aşa cum se afirmă la televizor, că luăm casele oamenilor, noi avem doar extravilan", a spus reprezentanta familiei.
După sentinţa de la Tribunalul Olt, şi Prefectura Arad a avut, miercuri, o reacţie, prin intermediul unui comunicat de presă. Prefectura precizează că "situaţia juridică a suprafeţei de 8.742 hectare teren forestier restituită familiei Colţeu rămâne una litigioasă", pentru că pe rolul Judecătoriei Braşov există un alt dosar, cu numărul 1265/246/2017, la care s-au referit şi sătenii.
Conform Prefecturii, Comisia judeţeană de fond funciar Arad a promovat o altă cerere de revizuire a aceleiaşi sentinţe 657/2006 a Judecătoriei Ineu, întemeiată pe desfiinţarea Certificatului de calitate de moştenitor cu nr. 5/ 2003,  dispusă prin Încheierea penală nr. 415/ 2016, pronunţată de Curtea de Apel Timişoara, "ca urmare a constatării falsului acestui certificat de calitate de moştenitor, soluţie menţinută de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie". La cererea Comisiei judeţene de fond funciar, cauza a fost strămutată de la Judecătoria Ineu, la Judecătoria Braşov.
Astfel, doar una dintre cele două cereri de revizuire a fost soluţionată defavorabil pentru săteni şi autorităţile care sunt părţi în procese.
"Prin decizia civilă nr. 7/5.02.2019, Tribunalul Olt, Secţia I Civilă a admis recursul declarat de familia Colţeu Mihai Alexandru şi Colţeu Viorica împotriva sentinţei civile nr. 857 din 10.19.2018 pronunţată de Judecătoria Balş în dosarul nr. 1184/246/2016* pe care a modificat-o în totalitate, admiţând excepţia tardivităţii invocată de familia Colţeu în privinţa cererii de revizuire formulate de Comisia judeţeană de fond funciar Arad, cererea de revizuire fiind respinsă ca tardivă. Această cerere de revizuire a sentinţei Judecătoriei Ineu cu numărul 657/2006 a fost formulată în urma constatării falsului Certificatului de calitate de moştenitor cu nr. 5/ 2003, emis de notarul Vlai Adrian, prin care s-a stabilit calitatea defunctei Mairovitz Ecaterina de unic moştenitor al defunctei Grosz Elena, care a deţinut pădurea Nadăşului, constatare efectuată prin Sentinţa penală nr. 203/ 2016 a Curţii de Apel Timişoara - Secţia penală. Cauza a fost strămutată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la cererea Comisiei judeţene de fond funciar Arad, de la Judecătoria Ineu, la Judecătoria Balş", mai precizează Prefectura Arad.
Instituţia aminteşte că Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Oradea a emis o decizie, în 2014, prin care s-a dispus suspendarea serviciului public silvic pentru soţii Colţeu, aceştia exercitând o acţiune în contencios administrativ prin care au solicitat anularea acestei decizii, acţiune care a fost respinsă de Tribunalul Arad, sentinţă rămasă definitivă la Curtea de Apel Timişoara. 
Marţi, magistraţii Tribunalului Olt au admis recursul depus de soţii Viorica şi Mihai Alexandru Colţeu privind terenurile din satul arădean Nadăş şi au respins ca tardive cererile de revizuire formulate de Comisia Locală de fond funciar Tăuţ şi Comisia Judeţeană de fond funciar Arad, soluţia fiind irevocabilă.
"Admite recursul. Modifică în tot sentinţa şi în parte încheierea de şedinţă din data de 09.07.2018. Respinge ca inadmisibile cererile de intervenţie accesorie formulate de Biriş Iovu, Rad Nicolae, Paşcalău Avram şi RNP Romsilva - Direcţia Silvică Arad. Admite excepţia tardivităţii şi respinge ca tardive cererile de revizuire precizate, formulate de revizuentele Comisia Locală de fond funciar Tăuţ şi Comisia Judeţeană de fond funciar Arad. Menţine restul dispoziţiilor din încheierea de şedinţă din data de 09.07.2018. Obligă revizuentele în solidar la plata sumei de 10.856,43 lei, cheltuieli de judecată către intimaţii Colţeu Mihai Alexandru şi Colţeu Viorica. Irevocabilă", se arată în soluţia pronunţată de Tribunalul Olt.
În septembrie 2017, magistraţii Judecătoriei Balş au admis cererile de revizuire formulate în cazul terenurilor din satul arădean Nadăş de către comisiile locală şi judeţeană de fond funciar şi au decis să schimbe în totalitate sentinţa Judecătoriei Ineu din 2006, prin care se stabilea reconstituirea în favoarea familiei Colţeu a dreptului de proprietate în natură pentru suprafaţa totală de 8.742 hectare de teren şi pădure. Soluţia pronunţată de magistraţii din Balş a fost atacată la Tribunalul Olt, care pe 6 martie 2018 a trimis cauza spre rejudecare la Judecătoria Balş.
Procesul dintre localnici şi familia Colţeu durează de peste zece ani. Totul a început în anul 2006, când Judecătoria Ineu a admis o plângere a soţilor Viorica şi Mihai Colţeu, prin care aceştia cereau anularea unor hotărâri din 2005 ale Comisiei judeţene şi Comisiei locale Tăuţ pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor.
La acel moment, judecătoria a stabilit reconstituirea în favoarea familiei Colţeu a dreptului de proprietate în natură pentru suprafaţa totală de 8.742 hectare de teren şi pădure, împreună cu clădiri sau alte construcţii aflate pe acestea.
În anul 2014, DNA Timişoara a descins la cabinetele notariale care au perfectat actele familiei Colţeu, dar şi la Ocolul silvic privat din Nadăş. Procurorii DNA au stabilit, urmare a unor expertize grafoscopice, că o parte din documentaţia ce a stat la baza acestei retrocedări a fost falsificată.
În vara anului 2017, familia Colţeu, care susţinea că trebuie să moştenească aproape 9.000 de hectare de teren în extravilanul satului arădean Nadăş, după prezentarea unui certificat de moştenitor, dovedit ulterior a fi fost falsificat, a pierdut, irevocabil, procesul la instanţa supremă.
Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins în luna iunie 2017, definitiv, contestaţiile membrilor familiei Colţeu, după ce judecătorii Curţii de Apel Timişoara au desfiinţat certificatul de moştenitor la solicitarea procurorilor DNA, care au constatat că acesta fusese falsificat. 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: nădaş arad sat arad retrocedat