Termoenergetica București asigură furnizarea agentului termic locuitorilor Capitalei.
Reprezentanții companiei acuză Primăria Capitalei că refuză să recunoască și să plătească pierderile din rețea provocate de sistemul vechi de conducte.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, vrea să rezolve situația și i-a cerut edilului general Nicușor Dan să vină la masa negocierilor, însă acesta din urmă nu a dat deocamdată niciun răspuns.
"Acum aproape o lună de zile, noi ne-am adresat primarului general Nicușor Dan, i-am explicat gravitatea situației, n-am primit un răspuns însă nici până în ziua de astăzi", a precizat demnitarul la Antena 3 CNN.
Termoenergetica are o datorie de aproape un miliard de lei către ELCEN iar creanța trebuie achitată de Primăria Capitală, care însă nu o recunoaște.
"Pierderea, care din 2020 nu s-a mai plătit de către primărie, s-a ajuns cu facturi neplătite la timp și penalități. S-a ajuns doar valoarea asta. Foarte simplu ELCEN poate să ne ceară insolvența", a explicat Ioana Stoica, sindicatul Termoenergetica.
"Dacă în octombrie ELCEN-ul nu va avea fonduri suficiente să plătească gazul pentru sezonul rece, el poate să intre direct în faliment, ceea ce reprezintă o situație de criză pentru termoficarea Bucureștiului", a spus și Sebastian Burduja.
Suma uriașă datorată de Termoenergetica București către ELCEN reprezintă pierderile din rețeaua veche subterană. Dacă municipalitatea nu va plăti datoria, atât ELCEN, cât și Termoenergetica pot intra în faliment, iar la iarnă bucureștenii riscă să nu aibă deloc apă caldă și căldură.
"Există și niște pierderi datorate diferențelor de trai care s-au acumulat în timp, și au ajuns la peste 700 de milioane de lei. Pierderea asta de aproape 700 de milioane nu este recunoscută de către primărie şi atunci rămâne cumva în ograda Termoenergetica.
Termoenergetica este în situație de insolvență, dacă nu poate chiar și noi. Noi plătim gazele în avans, deci dacă nu facem, nu avem încasări. Din partea astălaltă, de la Termoenergetica vom avea probleme cu plata gazelor în avans pentru sezonul rece. Aici este, de fapt, adevărata problemă", a afirmat Adrian Tudora, administrator ELCEN.
Între timp, în plină vară și temperaturi ridicate, sute de mii de bucureșteni se plâng că nu au apă caldă din cauza lucrărilor de mentenanță.
"Nu e nicio apă caldă și mereu avem probleme, că-și bat joc de noi", spune o femeie.
"Nu este apă caldă, e oprită, dar nu știu din ce motiv", afirmă un alt locuitor al Capitalei.
În prezent, apa caldă lipsește în peste 5.000 de blocuri din cauza reviziei anuale și a lucrărilor de înlocuire a conductelor vechi. Termenul pentru remedierea avariilor este 20 august, a anunțat Termoenergetica.
Reprezentanții companiei susțin că au încercat să discute cu Nicușor Dan despre rezolvarea blocajului, însă primarul general nu le-a răspuns.
Dar cea mai mare problemă este că Termoenergetica se află în pragul falimentului, potrivit sindicaliștilor. Și asta după ce și societatea anterioară, RADET, a fost lăsată să intre în insolvență iar fostul primar general, Gabriela Firea, a decis înființarea unei noi companii.
Acum, actualul edil general, Nicușor Dan, duce vendete permenente cu fosta conducere dar și cu propriul Consiliu General, din care suferă însă tocmai cei care l-au votat.
Termoenergetica