x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale VIDEO - Accident ecologic în Alba, iazul de decantare al Cupru Min Abrid s-a deversat în Arieș

VIDEO - Accident ecologic în Alba, iazul de decantare al Cupru Min Abrid s-a deversat în Arieș

04 Apr 2017   •   14:07
VIDEO - Accident ecologic în Alba, iazul de decantare al Cupru Min Abrid s-a deversat în Arieș
Sursa foto: Foto: Baic Teodor Augustin

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Alba atrage atenţia populaţiei să nu folosească apă din râul Arieş pentru alimentaţie şi igienă persoană, avertizarea fiind dată în condiţiile în care acesta a fost poluat cu steril în urma unui accident tehnologic produs, luni, la iazul de decantare Valea Şesei, aparţinând societăţii Cupru Min Abrud. 

În urma incidentului s-au deversat pe Valea Şesei şi apoi în râul Arieş circa 6.000 metri cubi de steril, se menţionează într-un comunicat transmis marţi AGERPRES de către CJSU Alba. 

Potrivit sursei citate, Cupru Min a întrerupt atât activitatea, cât şi deversarea sterilului în iazul de decantare. Totodată, s-a intervenit cu utilaje pentru întreruperea deversării. 

"Reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor, ai Comisariatului Judeţean Alba din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Unirea al judeţului Alba s-au deplasat (luni - n.r.) la faţa locului pentru investigarea fenomenului şi recoltării probelor de apă. În urma evaluării situaţiei din teren, s-au stabilit următoarele măsuri: monitorizarea permanentă a zonei din avalul barajului unde s-a produs incidentul, până la găsirea unei soluţii finale, curăţarea zonei afectate de deversarea sterilului, avertizarea populaţiei privind protejarea surselor de apă, a hranei şi animalelor. NU se va folosi apa râului Arieş pentru alimentaţie şi pentru igienă personală', se menţionează în comunicatul CJSU Alba, semnat de vicepreşedintele acestuia, colonel Cornel Oprişa, împuternicit şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) ''Unirea'' Alba. 

O poluare accidentală s-a produs luni pe Arieş, după ce o sondă a cedat, iar în râu a ajuns apă cu steril din iazul de decantare Valea Şesii. Acesta este principalul iaz în funcţiune al societăţii Cupru Min, fiind în acelaşi timp cel mai mare iaz din ţară. 

Iazul de decantare se întinde pe 130 de hectare şi cuprinde zeci de milioane de tone de steril supuse unui fenomen de leşiere. Fiind unul de vale, iazul de decantare Valea Şesei, pe lângă apele bazice din tulbureala sterilă de la uzina de preparare, primeşte şi apele din bazinul hidrografic al Văii Şesei, în care se varsă apele poluate ce se scurg de pe haldele de steril. AGERPRES

 

 

×