x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Șoferul drogat care a ucis doi tineri la 2 Mai nu avea RCA. Europol: Polițiștii nu pot verifica, în timp real, polițele

Șoferul drogat care a ucis doi tineri la 2 Mai nu avea RCA. Europol: Polițiștii nu pot verifica, în timp real, polițele

de Redacția Jurnalul    |    22 Aug 2023   •   13:00
Șoferul drogat care a ucis doi tineri la 2 Mai nu avea RCA. Europol: Polițiștii nu pot verifica, în timp real, polițele
Sursa foto: antena3CNN

Vlad Pascu, tânărul de 19 ani care a omorât alte două persoane la 2 Mai, conducând drogat, nu avea poliță RCA.

Șoferul drogat, care a ucis doi tineri în accidentul de la 2 Mai, nu avea asigurare! Șeful Europol susține că polițiștii nu pot verifica, în timp real, polițele RCA

Polițiștii l-au oprit mai devreme în acea noapte și, deși acesta nu a putut prezenta asigurarea obligatorie, nu au luat nicio măsură. Ș

Însă Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol, le ia apărarea polițiștilor spunând că nu există o bază de date oficială pentru a verifica existența poliței. 

 "Astăzi în România nu există o bază de date oficială a poliției în care poate să fie verificate polițele de răspundere civilă auto, există o bază de date a ASF-ului, a Autorității de Supraveghere Financiară care se numește AIDA în care fiecare operator economic care tranzacționează astfel de polițe introduce datele autoturismelor pe care le înregistrează în evidențe.

Acea bază de date AIDA pusă la dispoziție de ASF pentru operatorii care tranzacționează polițe, se actualizează în medie între 24 de ore și 72 de ore.", a spus Cosmin Andreica, la B1 TV, potrivit DCNews.

El a dat exemplu sistemul de asigurări auto din Marea Britanie, în care orice cetățean poate să verifice în bazele de date oficiale orice informație.

Sancțiunile contravenționale prevăzute de lege sunt: amendă de la 1.000 la 2.000 de lei (conform articolului 37, alineatul 9 din Legea 132/2017 privind asigurările auto). Mai mult, legea prevede ”reţinerea certificatului de înmatriculare/înregistrare a vehiculului până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării. Constatarea şi aplicarea acestora se fac de către personalul poliţiei”.

×
Subiecte în articol: şofer 2 mai accident ucidere