x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 1.000 de persoane muşcate de câini s-au prezentat la Matei Balş, în ultimele două luni

1.000 de persoane muşcate de câini s-au prezentat la Matei Balş, în ultimele două luni

08 Dec 2015   •   14:27
1.000 de persoane muşcate de câini s-au prezentat la Matei Balş, în ultimele două luni
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Aproximativ 1.000 de persoane care au fost muşcate de câini sau de pisici s-au prezentat în lunile octombrie şi noiembrie la Centrul antirabic al Institutului "Matei Balş", instituţia confruntându-se în continuare cu lipsa vaccinului antirabic, a declarat marţi pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Cătălin Apostolescu.

Acesta atrăgea atenţia încă de la sfârşitul lunii noiembrie că stocurile de vaccin antirabic şi antitetanos ale Institutului "Matei Balş" s-au epuizat.

Potrivit unui centralizator al Institutului, în luna octombrie s-au prezentat 503 persoane la centru, dintre acestea 395 muşcate de câini, 91 de pisici, una de şobolan, 7 de alte animale domestice şi 9 de animale sălbatice.

Din cele 503 persoane care s-au prezentat în luna octombrie, 362 au fost vaccinate antirabic, 300 - antirabic şi antitetanos, 390 au beneficiat de profilaxie antitetanică, 93 nu au fost vaccinate antirabic, 113 nu au beneficiat de profilaxie antitetanică, iar 32 au fost vaccinate cu ser şi vaccin antirabic.

Purtătorul de cuvânt al instituţiei medicale, Cătălin Apostolescu, preciza, la sfârşitul lunii noiembrie, că stocurile de vaccin antirabic şi antitetanos ale Institutului "Matei Balş" s-au epuizat.

"Este o sincopă pe termen mai lung, pentru că Ministerul Sănătăţii renegociază preţul cu producătorii de vaccin. Nu numai pentru antirabic este valabilă această problemă, pentru toate produsele biologice. Până nu se încheie procedura de renegociere a preţului, noi nu putem să îl cumpărăm. Noi avem bani, ei îl au în depozit (n.r. - vaccinul), dar nu putem să îl cumpărăm. Această problemă ţine de aproximativ două luni", explica atunci medicul.

×