x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 1 Iunie rutier

1 Iunie rutier

de Mara Raducanu    |    01 Iun 2009   •   00:00
1 Iunie rutier

Cu ocazia zilei de 1 Iunie, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Direcţia Rutieră, lansează astăzi o campanie dedicată celor mici - "Învăţ să circul corect, ajută-mă!".



Din cei 22.377.287 de locuitori ai Ro­mâniei, 3.021.701 reprezintă copii cu vârste cuprinse între 1 şi 14 ani (13,5%). De la începutul anului şi până în prezent au fost produse 168 de accidente rutiere în care au fost implicaţi copii cu vârste din categoria de mai sus, în urma cărora a rezultat decesul a 16 copii, 155 fiind grav răniţi. "Pentru a ne arăta preocuparea şi grija pentru viaţa şi siguranţa copiilor noştri vom organiza de ziua lor mai mul­te activităţi. În acest context, se vor des­fă­şura o serie de manifestări la CS Dinamo şi Pavilionul H din Parcul Herăs­trău. Re­pre­zentanţii Poliţiei Rutiere şi ai socie­tă­ţii civile vor face vizite în spitalele de co­pii, precum şi în cele din localităţile Plo­ieşti, Braşov, Iaşi, Piteşti, Mureş, Con­stan­ţa, Cluj", ne-a declarat Marian Motoc, adjunctul Direcţiei Poliţiei Rutiere.

VICTIME UŞOARE
Trebuie să învăţăm însă să avem mai multă grijă de viaţa copiilor noştri, de­oa­rece aceş­tia sunt şi cei mai expuşi  accidentelor de circulaţie. Părinţii sunt pri­mii care influenţează comportamentul rutier al copiilor, deoarece ei învaţă prin imi­tarea şi observarea atentă a adulţilor, în­cepând să îşi dezvolte abilităţi rutiere înainte să împlinească vârsta şcolarizării. Astfel, părinţii îi pot instrui pe cei mici asupra nivelului expunerii la risc, a ni­velului de independenţă al mobilităţii ru­tiere, a folosirii echipamentului de si­gu­ranţă rutieră: scaune pentru copii, căşti de protecţie, centura de siguranţă. Aplicaţiile în parcuri rutiere - pentru pietoni şi biciclişti - semnalizate cu indicatoare şi marcaje, concursuri aplicative, pres­taţii teatrale, programul de patrule şco­lare, diverse programe rutiere şi cursurile de legislaţie rutieră din unele şcoli îi ajută pe cei mici să-şi construiască comportamentul din propriile experienţe şi să înţeleagă mai bine fenomenul rutier.

SFATURI PENTRU PĂRINŢI ŞI BUNICI:
Ţineţi copiii de mână când traversaţi strada; traversaţi strada numai pe trecerea pentru pietoni; sfătuiţi copiii să nu scurteze drumul către şcoală prin ocoli­rea "zebrelor"; când vă deplasaţi cu autoturismul folosiţi centurile de siguranţă, iar pentru cei mici scaune speciale.

SFATURI PENTRU COPII:
Când traversaţi strada, asiguraţi-vă atent din ambele părţi; nu traversaţi în fugă, ci numai pe trecerea pentru pie­toni; aşteptaţi sosirea autobuzului sau tramvaiului numai pe trotuar sau pe re­fugiile special amenajate; nu traversaţi strada prin faţa ori prin spatele mijloa­celor de transport.

×
Subiecte în articol: trafic