Cu ocazia zilei de 1 Iunie, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Direcţia Rutieră, lansează astăzi o campanie dedicată celor mici - "Învăţ să circul corect, ajută-mă!".
Din cei 22.377.287 de locuitori ai României, 3.021.701 reprezintă copii cu vârste cuprinse între 1 şi 14 ani (13,5%). De la începutul anului şi până în prezent au fost produse 168 de accidente rutiere în care au fost implicaţi copii cu vârste din categoria de mai sus, în urma cărora a rezultat decesul a 16 copii, 155 fiind grav răniţi. "Pentru a ne arăta preocuparea şi grija pentru viaţa şi siguranţa copiilor noştri vom organiza de ziua lor mai multe activităţi. În acest context, se vor desfăşura o serie de manifestări la CS Dinamo şi Pavilionul H din Parcul Herăstrău. Reprezentanţii Poliţiei Rutiere şi ai societăţii civile vor face vizite în spitalele de copii, precum şi în cele din localităţile Ploieşti, Braşov, Iaşi, Piteşti, Mureş, Constanţa, Cluj", ne-a declarat Marian Motoc, adjunctul Direcţiei Poliţiei Rutiere.
VICTIME UŞOARE
Trebuie să învăţăm însă să avem mai multă grijă de viaţa copiilor noştri, deoarece aceştia sunt şi cei mai expuşi accidentelor de circulaţie. Părinţii sunt primii care influenţează comportamentul rutier al copiilor, deoarece ei învaţă prin imitarea şi observarea atentă a adulţilor, începând să îşi dezvolte abilităţi rutiere înainte să împlinească vârsta şcolarizării. Astfel, părinţii îi pot instrui pe cei mici asupra nivelului expunerii la risc, a nivelului de independenţă al mobilităţii rutiere, a folosirii echipamentului de siguranţă rutieră: scaune pentru copii, căşti de protecţie, centura de siguranţă. Aplicaţiile în parcuri rutiere - pentru pietoni şi biciclişti - semnalizate cu indicatoare şi marcaje, concursuri aplicative, prestaţii teatrale, programul de patrule şcolare, diverse programe rutiere şi cursurile de legislaţie rutieră din unele şcoli îi ajută pe cei mici să-şi construiască comportamentul din propriile experienţe şi să înţeleagă mai bine fenomenul rutier.
SFATURI PENTRU PĂRINŢI ŞI BUNICI:
Ţineţi copiii de mână când traversaţi strada; traversaţi strada numai pe trecerea pentru pietoni; sfătuiţi copiii să nu scurteze drumul către şcoală prin ocolirea "zebrelor"; când vă deplasaţi cu autoturismul folosiţi centurile de siguranţă, iar pentru cei mici scaune speciale.
SFATURI PENTRU COPII:
Când traversaţi strada, asiguraţi-vă atent din ambele părţi; nu traversaţi în fugă, ci numai pe trecerea pentru pietoni; aşteptaţi sosirea autobuzului sau tramvaiului numai pe trotuar sau pe refugiile special amenajate; nu traversaţi strada prin faţa ori prin spatele mijloacelor de transport.
Citește pe Antena3.ro