x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 100 de milioane de euro pentru salvarea litoralului

100 de milioane de euro pentru salvarea litoralului

de Elena Stan    |    10 Ian 2011   •   20:39

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) promovează un proiect în valoare de 100 de milioane de euro pentru comba­terea eroziunii costiere. În acest sens, Administraţia va plăti 5,2 milioane de Euro cu TVA firmei SC HALCROW România SRL pentru servicii de „Asistenţă tehnică pentru pre­gă­ti­rea de proiecte AXA PRIORITARå 5 – Implementarea structurii adecva­te de prevenire a riscurilor naturale în zonele cele mai expuse la risc.

Do­me­niul major de intervenţie 2 – Re­ducerea eroziunii costiere”, finanţat de UE prin POS Me­diu. Acest proiect va avea o durată de 8,5 luni şi se va derula în perioada ianuarie-septembrie 2011. Prin acest proiect ABADL atrage fonduri de 100 milioane de euro  până în anul 2014 pentru lucrări de refacere a plajelor litorale. Pe baza cercetărilor efec­tuate de ABADL, privind evo­luţia zonei costiere, s-a ajuns la concluzia că eroziunea costieră atinge în unele zone rata de circa 2 metri pe an. Banii sunt pentru refa­cerea sec­toarelor din Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud, Efo­rie Nord, Eforie Sud 1, Eforie Cen­tru, Efo­rie Sud 2.

Eroziunea cea mai ac­centuată se manifestă în staţiunea Ma­maia, unde se estimează o re­tragere a liniei ţărmului de cca. 40 m în următorii 20 de ani. Banii vor fi alo­caţi pentru elaborarea Master Pla­nului privind protecţia şi reabilitarea zo­nei costiere româneşti pe cca 240 km ai litoralului; întocmirea  documentaţiilor tehnico-economice pentru realizarea lucrărilor de reabilitare a plajelor; întocmirea documen­taţii­lor pentru atribuirea contractelor de achiziţii pentru implementarea pro­iectelor prioritare de reducere a ero­ziu­nii costiere ect.

×
Subiecte în articol: observator