x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 11 AMPLASAMENTE LUATE DE MUNICIPALITATE/Parcare gratuită la Dalli

11 AMPLASAMENTE LUATE DE MUNICIPALITATE/Parcare gratuită la Dalli

de Monica Andrei Capatos    |    29 Noi 2008   •   00:00
11 AMPLASAMENTE LUATE DE MUNICIPALITATE/Parcare gratuită la Dalli

Mult a fost, puţin a mai rămas. Parcările Dalli vor reintra în administrarea Primăriei Capitalei. 11 amplasamente, luate abuziv, aparţin de ieri municipalităţii, bucureştenii fiind scutiţi de la plata parcării timp de 60 de zile. Au fost 13 ani de profit pentru firma Dalli, cea care a pus monopol pe toate parcările din centrul Bucureştiului, prevederile contractului fiind grav încălcate.

Primăria Capitalei a pierdut din cauza contractului făcut pe genunchi cu firma Dalli peste două milioane de euro. Semnat în 1995, prelungit prin acte adiţionale în fiecare an, contractul este în prezent nul din punct de vedere juridic. Primăria Municipiului Bucureşti a preluat ieri locaţiile de parcare amenajate abuziv în Capitală de societatea Dalli Exim SRL şi care fac obiectul Notificării numărul 2803, emisă în luna octombrie a acestui an. Potrivit documentului, 11 parcări situate în zona centrală a Capitalei şi aflate în administrarea Dalli Exim nu fac obiectul nici unui act adiţional la contractul 20/1995 încheiat de această societate cu Consiliul General. În consecinţă, acestea intră din nou în domeniul public. Cele 11 amplasamente sunt parcajele de la: Academia Odeon, Athenee Hilton, Batiştei, Biblioteca Universitară, Budişteanu, C.A. Rosetti, Calea Dorobanţi – Hotel, Conservator, Dacia, Doamnei Romexpo, Edgar Quinet – BRD.

DOUĂ LUNI “MOCA”
Parcarea maşinilor în cele 11 amplasamente va fi gratuită pentru o perioadă de 60 de zile. În acest timp, la Primăria Capitalei se va înfiinţa o structură specială, care să gestioneze locurile de parcare aflate pe domeniul public.

“Primăria va intra în legalitate cu toate aceste contracte, pentru că doar aşa putem gestiona corespunzător banul public. Ce este al bucureşteanului trebuie să se întoarcă la bucureştean”, a declarat primarul general, Sorin Oprescu.

Înţelegerea cu municipalitatea a fost din start una în favoarea societăţii controlate de Dorin Cocoş şi Elena Udrea.

În urma unui control făcut de inspectorii municipalităţii au ieşit la iveală lucruri ştiute teoretic de mult, dar niciodată sancţionate. Concluzia: societate nu şi-a îndeplinit obligaţiile înscrise în contractul încheiat între SC Dalli Exim SRL şi Consiliul General. Cu alte cuvinte, nu s-a investit nici un leu.

Pentru a înţelege exact despre ce este vorba, vă prezentăm pe capitole neregulile găsite la faţa locului. Astfel, în cazul parcajelor cu acces controlat nu există panouri luminoase de presemnalizare pentru locurile de parcare disponibile şi nu se asigură îndrumarea către cel mai apropiat parcaj, nu există sisteme de supraveghere şi monitorizare video, nu se asigură evidenţa permanentă şi automată a încasărilor, nu este asigurată semnalizarea orizontală a parcajelor, nu sunt instalate normele de utilizare a parcajelor. Din totalul de 111 parcaje exploatate, doar şapte parcări sunt cu acces controlat şi dotate cu echipamente electrice.

În cazul parcărilor cu acces necontrolat nu se asigură semnalizarea orizontală a următoarelor amplasamente: Sitraco, Unirea pantă, Walter Mărăcineanu, Rosetti semafor, Budişteanu, Mircea Vodă, Sala Palatului, Florărie Turn, Piaţa Kogălniceanu, Tonitza, Gara Parc, Pictor Verona, Berthelot, Piaţa Latină, Luterană 2, Superb. Majoritatea parcărilor nu sunt marcate şi nici  locurile rezervate pentru persoanele cu handicap locomotor.

×
Subiecte în articol: observator