x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 135.000 de euro pentru o viaţă

135.000 de euro pentru o viaţă

de Mara Raducanu    |    02 Iul 2009   •   00:00
135.000 de euro pentru o viaţă
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

A trebuit să treacă aproape un an şi trei luni pentru ca justiţia din România să o condamne pe Anama­ria Ştraus, cea care a ucis-o pe trecerea de pietoni pe Tatiana Duplei, o tânără din Republica Moldova. Ieri, miracolul s-a întâmplat, iar afacerista a fost condamnată la doi ani de detenţie cu suspendare şi la plata a 135.000 de euro ca daune morale către familia victimei. Cam atât valorează o viaţă de om!



Jurnalul Naţional a scris foarte mult despre cazul Tatianei Duplei. Şi asta, deoarece am rămas mar­caţi de povestea nedreaptă a morţii unei tinere şi de o justiţie mult prea indulgentă cu cei al căror loc trebuie să fie fără drept de apel, în spatele gratiilor.

Urmărind acest caz ne-am convins încă o dată că ba­nul şi influenţa deschid multe uşi şi că, cei fără posibilităţi prea mari - aşa cum a fost şi cazul familiei Duplei - nu fac decât să aştepte în zadar în spatele uşilor închise. "Vă contactăm noi. Mai aşteptaţi. Mai durează. Aşa sunt procesele." În tot acest timp dosa­re­le zac pe rafturi, până când "se clasează" cazul.

LUNI CHINUITOARE
27 martie 2008 a fost ultima zi din viaţa Tatianei Duplei, studenta de 20 de ani din Republica Moldova, a cărei viaţă a fost curmată pe Bulevardul Kiseleff, chiar pe trecerea de pietoni. Puternica maşină de lux a afaceristei Anamaria Ştraus a izbit-o în plin. Lovită la cap şi plină de sânge, tânăra s-a zbătut între viaţă şi moarte. Şoferiţa care a produs accidentul vorbea la telefonul mobil, iar oamenii legii din intersecţii erau "opriţi de proceduri" în a-i acorda vreun ajutor victimei.

Au urmat luni zbuciumate pentru familia Duplei: multă durere, lacrimi, tristeţe şi probleme financiare. Luni în care Ludmila Duplei, sora victimei ne-a povestit că nu a primit nici măcar un telefon din partea femeii care i-a omorât sora. Ba, mai mult afacerista Anamaria Ştraus şi-a văzut de treabă nestingherită, ferindu-se de ochii presei.

DECIZIA INSTANŢEI
După aşteptări interminabile în care dosarul a zăcut pe rafturile Poliţiei, trăgându-se vizibil de timp, după expertize întârziate şi amânări repetate ale proceselor, iată că ieri instanţa Judecătoriei Sectorului 1 a condamnat-o pe Anamaria Ştraus la doi ani de închisoare cu suspendare şi la plata a 135.000 de euro, daune morale către rudele studentei. De asemenea, în privinţa răspunderii civile către asigurator, instanţa a dispus plata a 200.000 de euro.

Anamaria Ştraus mai trebuie să respecte o serie de măsuri impuse de instanţă, printre care comunicarea schimbării domiciliului şi urmarea unor cursuri de pregătire teo­retică pentru cunoaşterea noţiunilor rutiere, de mecanică şi de prim-ajutor. Decizia poate fi atacată cu apel la Tribunalul Bucureşti.

VIAŢĂ FURATĂ
Marcată de moartea surorii sale, Ludmila Duplei care nu a abandonat nici o clipă lupta de a face lumină în acest caz, răsuflă mai uşurată. E conştientă că durerea pierderii unei vieţi nu poate fi nici pe departe înlocuită, dar a visat la această zi în memoria Tatianei. "Doi ani. Mi se pare atât de puţin. Oricum, fie că erau şapte, fie că erau o mie viaţa surorii mele nu se poate compara cu nimic. Dar, m-aş bucura să fie o lecţie şi pentru astfel de oameni, pentru care nimic nu contează.

×
Subiecte în articol: observator