x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 150 de ani pe apa

150 de ani pe apa

14 Mai 2004   •   00:00

Nava istorica „Tudor Vladimirescu" implineste anul acesta 150 de ani de cand si-a pornit motoarele. Este singura ambarcatiune de pasageri cu zbaturi din Europa.

ERIK HOOSZ

Ani de zile, nava a fost doar o sursa de castig doar pentru hotii care au sustras de pe ea toate materialele ce puteau fi valorificate. Vaporul, pentru care in acest an se va organiza o adevarata sarbatoare, a intrat deja in circuitul turistic, dupa ce, incepand din 2002, s-a lucrat intens la refacerea lui.

UNICAT. Puntea principala si cea superioara au fost reamenajate, iar acum exista doua saloane, la prova si la pupa, si cabine cu dotari de lux. Arhitectul naval Dan Ujeuca a pastrat stilul de epoca in amenajarile interioare, iar dotarile tehnice sunt de ultima ora. Propulsia cu zbaturi si motorul cu aburi au ramas neschimbate. Masina este foarte fiabila, are uzura mica si nu are vibratii. „Motorul a fost unicat inca de la inceput, a fost comanda speciala", a declarat directorul Centrului de Afaceri Navrom, societatea care a reabilitat nava, Stere Atanasiu.

ISTORIE. Nava a fost construita in 1854 la Santierele din Budapesta si era utilizata la inceput ca remorcher. In primul razboi mondial a fost preluata de fortele austro-ungare. Dupa razboi, in 1919, nava a intrat in posesia autoritatilor romane, in contul datoriilor de razboi. A primit numele „Sarmisegetuza" si a fost transformata in nava de pasageri la Turnu Severin. Urmatoarea schimbare majora a venit in 1954, cand nava a fost complet reconstruita. S-au pastrat atunci corpul, masina cu aburi si vinciul ancorei si a fost rebotezata „Tudor Vladimirescu".

Printre pasagerii care au facut croaziere la bordul acestei nave s-au aflat persoane ilustre precum regele Ferdinand si regina Maria, maresalul Gheorghe Averescu, regele Carol si principele Mihai, maresalul Ion Antonescu si chiar Nikita Hrusciov si Gheorghe Gherghiu-Dej.

×
Subiecte în articol: observator