x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 18 angajați CFR, reținuți. "Chiori", "a cârji" sau "a sta cu mortul pe tine", expresii din limbajul codat folosit de ceferişti

18 angajați CFR, reținuți. "Chiori", "a cârji" sau "a sta cu mortul pe tine", expresii din limbajul codat folosit de ceferişti

29 Oct 2012   •   16:48
18 angajați CFR, reținuți. "Chiori", "a cârji" sau "a sta cu mortul pe tine", expresii din limbajul codat folosit de ceferişti
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

18 angajați ai CFR au fost reținuți în dosarul CFR. Procurorii urmează să ceară arestarea lor preventivă, informează Antena3. 13 dintre cei reținuți sunt conductori şi șefi de tren CFR, iar ceilalți cinci sunt inspectori de specialitate CFR.

Din cercetările procurorilor în acest dosar, care au început în luna martie 2011, s-a stabilit că, pornind de la conductorii de tren şi până la revizorii de specialitate, se lucra mână în mână, "fiecare conjugându-şi eforturile cu alţi suspecţi, în combinaţii diferite, în funcţie de circumstanţe", se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov.

Potrivit procurorilor, angajaţii CFR foloseau un limbaj comun cu anumite elemente de argou, precum "a cârji", "chiori", "colet", "a încărca trenul", "a sta cu mortul pe tine" sau "tren bun".

Traducerea cuvintelor folosite de angajaţii CFR este: "a cârji (cârjeală, cârjă)" - pretinderea sau primirea de bani de la călătorii frauduloşi în scopul de a le permite acestora călătoria cu trenul (cârjeală - activitatea); "chior/-i - călător/-i fraudulos/-şi care nu deţin/-e documente de călătorie; "colet/-e (pachet/-e) - călători frauduloşi cărora personalul de tren le permite călătoria frauduloasă la cererea propriilor organe de control; "a încărca trenul" - activitatea infracţională de a permite călătoria frauduloasă a cât mai multor călători frauduloşi; "a (nu) sta cu mortul (cu banii) pe tine" - a (nu) avea asupra propriei persoane sumele de bani provenite de la călătorii frauduloşi existând riscul de fi descoperit.

De asemenea, "tren bun (tren puternic)" reprezintă un tren cu care se deplasează, în mod constant, mulţi călători frauduloşi şi de la care se pot obţine în acest mod sume de bani considerabile.

În cauză s-au înregistrat, până în acest moment al procesului, cheltuieli judiciare de peste 100.000 de lei (un miliard de lei vechi).

Luni, la sediul Parchetului au fost aduşi alţi 43 de angajaţi ai CFR de la regionalele Bucureşti, Braşov şi Cluj, după ce în 25 octombrie a fost audiat primul lot de 81 de persoane.

Ulterior, 70 de angajaţi au primit mandate de reţinere, însă Tribunalul Braşov a decis cercetarea acestora în libertate.

×