Mai sunt două săptămâni până la începerea noului an şcolar, însă multe dintre unităţile de învăţământ sunt departe de a fi gata să-i primească pe elevi. Numai în judeţul Iaşi sunt aproape 200 de şcoli care nu pot primi aviz de funcţionare de la Direcţia de Sănătate Publică.
În total, în ţară, sunt peste 2000 de astfel de unităţi de învăţământ. Multe dintre ele au nevoie chiar de reparaţii generale, dar primăriile nu au bani.
Şcoala cu clasele I-VIII din localitatea Rediu are acoperişul făcut praf de grindină din luna iulie. De atunci, ce nu a distrus gheaţa, a stricat ploile din ultime zile. Apa a pătrus fără probleme în sălile de clasă şi a distrus mare parte din acoperiş şi podea.
Şcoala din Rediu are nevoie de 277,000 de lei, pentru acoperiş şi pentru clase. În urma rectificarilor bugetare, la bugetul local sunt doar 200.000 de lei, bani care nu sunt însă suficienţi. Primăria a făcut o solicitare pentru fonduri necesare reparaţiilor, dar nu a primit niciun răspuns.
Pentru începutul anului şcolar, cei 254 de elevi au fost deja repartizaţi la mai multe şcoli şi grădiniţe din zonă. Părinţii sunt însă nemulţimiţi.
În situaţii dificile sunt peste o treime dintre şcolile din judeţul Iaşi. Aproape 200 de unitaţi de învăţământ se află încă de anul trecut în atenţia Direcţiei de Sănătate Publica din cauza condiţiilor improprii pentru elevi. Din cele 800 de unităţi, 117 nu au autorizaţii, iar 14 sunt în curs de a le obţine.
În şcolile care nu vor reuşi să remedieze problemele până la începerea anului de învăţământ, cursurile se vor ţine pe răspunderea cadrelor didactice.
Informaţiile au fost prezentate şi comentate în Ediţia Specială de la Antena 3.
„În unele situaţii, din păcate, nu se pot găsi soluţii", a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, invitat în Ediţia Specială de la Antena 3.