Anul 2024 va fi cel mai cald de când se fac înregistrări, au declarat luni oamenii de știință din Uniunea Europeană, potrivit Reuters. Recordul anterior este din 2023.
Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) al UE a analizat datele colectate în perioada ianuarie-noiembrie și a constatat că 2024 este primul an în care temperaturile medii globale depășesc cu 1,5 grade Celsius temperaturile medii din perioada preindustrială 1850-1900. Înregistrările la C3S se fac din 1940, dar datele sunt comparate cu înregistrările care au început în 1850.
Emisiile de dioxid de carbon rezultate din arderea combustibililor fosili sunt principala cauză a schimbărilor climatice.
Reducerea emisiilor, așa cum multe guverne s-au angajat să facă, va împiedica încălzirea globală să se agraveze. În ciuda acestor angajamente, emisiile globale de CO2 vor atinge un nivel record în acest an, au mai stabilit specialiștii.
Oamenii de știință monitorizează, de asemenea, dacă modelul meteorologic La Nina, care implică răcirea temperaturilor de la suprafața oceanului, s-ar putea forma în 2025.
(sursa: Mediafax)