x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 300.000 de şomeri!

300.000 de şomeri!

de Diana Scarlat    |    19 Ian 2010   •   00:00
300.000 de şomeri!
Sursa foto: Victor Stroe/Jurnalul Naţional

CNS Cartel "Alfa" iese în stradă săptămâna viitoare. Din calculele făcute de sindicalişti reiese că, pe lângă cei 100.000 de angajaţi care vor fi disponibilizaţi din sectorul bugetar, de la 1 februarie îşi vor pierde slujba alţi 200.000, majoritatea din sectorul privat, aflaţi acum în şomaj tehnic.



Protestele confederaţiei sindicale se îndreaptă împotriva deciziilor Guvernului de a face concedieri masive în sistemul bugetar şi de a nu mai prelungi perioada de şomaj tehnic.

"Numărul de 200.000 de şomeri rezultă din declaraţiile angajatorilor din toate domeniile. Şomerii vor proveni din chimie, din textile şi pielărie, construcţii de maşini şi celelalte domenii afectate de criză. Sunt întreprinderi care s-au târât până acum, combinând şomajul tehnic cu diferite alte forme de supravieţuire în 2009. Angajatorii ne-au comunicat că, dacă nu se prelungeşte şomajul tehnic, singura modalitate de a rezolva problema este să facă disponibilizări", a declarat ieri pentru Jurnalul Naţional liderul CNS Cartel "Alfa", Bogdan Hossu.

PICHET LA FINANŢE
Protestele anunţate de confederaţia sindicală pentru săptămâna viitoare vor consta numai în pichetarea la Ministerul Fianţelor, deoarece, spun sindicaliştii, proiectele de acte normative apărute în ultimul timp, care prevăd disponibilizări în educaţie, asistenţă socială, administraţie publică şi alte domenii din sectorul bugetar, iniţiate de Ministerul de Finanţe, sunt făcute "pur contabiliceşte şi financiar", fără să ia în considerare creşterea eficienţei. Urmează ca un calendar mai amplu să fie stabilit lunea viitoare.

Sindicaliştii vor picheta sediul Ministerului de Finanţe timp de aproximativ o oră şi jumătate zilnic, iar la pichet vor participa o sută de oameni în fiecare zi. "Decizia a fost să nu mai aşteptăm şi să acţionăm cât mai repede. Dacă şi celelalte confederaţii sunt dispuse să ni se alăture pe parcurs, cu atât mai bine", a mai spus Hossu.

Cartel "Alfa" începe discuţiile cu patronatele din industrie, astfel încât până joi să iniţieze un demers comun pentru prelungirea şomajului tehnic pentru anul 2010, această măsură presupunând o partajare a responsabilităţilor între angajator, angajat şi stat.

SALARIILE, PRIN ORDONANŢĂ
Tot ieri, reprezentanţii Guvernului şi partenerii sociali au discutat despre hotărârea de guvern care stabileşte modalitatea de plată a salariilor în 2010 şi acordarea unor indemnizaţii care să compenseze sporurile. Actul normativ, care cuprinde prevederi pentru întregul sistem bugetar, nu doar pentru anumite domenii, nefăcând referire la măsuri de disponibilizare, ar putea fi adoptat în şedinţa de mâine a Executivului.

Actul normativ prevede şi faptul că autorităţile locale, respectiv agenţiile de prestaţii sociale şi direcţiile finanţelor publice teritoriale sunt împuternicite să acorde sprijin şi să verifice cum se fac încadrările, mulţi ordonatori de credite având probleme în aplicarea legii până în prezent. S-a mai discutat cu sindicatele şi cu patronatele pe marginea propunerii de acordare a unor sume compensatorii care să ducă la aceleaşi drepturi salariale ca în decembrie 2009.

Prin adoptarea acestui act normativ, stabilirea salariilor personalului bugetar se va face doar prin legi sau hotărâri ale Guvernului şi nu vor fi luate în considerare drepturi salariale stabilite prin contractele colective sau individuale de muncă sau alte acte, potrivit proiectului de hotărâre.

×
Subiecte în articol: observator şomeri sindicate protest