x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 50 de lei pentru copiii care se ţin de grădiniţă

50 de lei pentru copiii care se ţin de grădiniţă

04 Feb 2016   •   16:30
50 de lei pentru copiii care se ţin de grădiniţă
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Programul „Fiecare Copil în Grădiniţă”, care prevede acordarea de bani pentru părinţii ai căror copii merg în mod regulat la grădiniţă, a primit pentru anul acesta o finanţare de 55,5 milioane de lei. Beneficiază copiii între 3 şi 6 ani.

Guvernul a aprobat, ieri, printr-o hotă-râre, repartizarea pe judeţe şi Municipiul Bucureşti a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea, pe anul 2016, a partici-pării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate. Programul denumit „Fiecare Copil în Grădiniţă” a primit pentru anul în curs fonduri de 55,5 milioane de lei, asigurate de la bugetul de stat.

Scopul programului este de a stimula părinţii să îşi înscrie copiii în învăţământul preşcolar şi a asigura în acest fel participarea la programe de educaţie a copiilor în situaţii grele din punct de vedere financiar. „Suma totală este de 55,5 milioane de lei şi este defalcată pe judeţe, conform solici-tărilor pe care judeţele le-au făcut ţinând cont de estimările de copii care ar putea beneficia de tichetele de participare la grădiniţă, program lansat acum o lună”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

„Este un program care va pune la dispoziţie tichete sau vouchere pentru cumpărarea de alimen-te sau rechizite pentru copiii care au o prezen-ţă constantă la gră-diniţă, certificate con-form unei proceduri adoptate deja în şedinţele de guvern trecute”, a adă-ugat Suciu.

Tichetele sociale acordate în cadrul acestui program vor putea fi fo-losite numai pentru a se achiziţiona produse alimentare, produse de igienă, articole vesti-mentare sau rechizite. Tichetele au o valoare de 50 de lei şi sunt acordate în fiecare lună. Stimu-lentul se acordă famili-ilor cu mai puţin de 284 de lei venituri lunare pe membru de familie. Mecanismul de acor-dare a tichetului nu ia în calcul ajutorul social, alocaţia pentru copii, bursele sau subvenţiile agricole. Tichetele vor fi distribuite de primării, conform formularului de prezenţe completat de educatori.

Două treimi din copiii între trei şi cinci ani din România aflaţi în risc de sărăcie nu merg la grădiniţă şi nu urmează niciun fel de educaţie de tip preşcolar, arată datele Guvernului.

Un studiu al Băncii Mondiale arată că elevii români din familii sărace, care nu au mers la grădiniţă, încep clasa întâi fără să aibă noţiuni de bază în privinţa alfabetului (nu pot recunoaşte nici măcar 10 litere din alfabet). De regulă, aceşti copii rămân în urmă cu învăţătura faţă de colegii lor care au urmat cursuri preşcolare.
Programul depinde de prezenţele acumulate de copil la grădiniţă şi are rolul de a micşora diferenţele de educaţie dintre elevii săraci şi cei din familii cu posibilităţi materiale
 

×