x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 67% din români nu vor folosirea cianurilor în minerit

67% din români nu vor folosirea cianurilor în minerit

13 Iun 2008   •   00:00

Datele unui sondaj realizat de IMAS la cererea Coaliţiei "România fără cianuri" relevă că 67% dintre cetăţenii români vor ca deputaţii să interzică folosirea cianurilor în minerit şi să voteze în favoarea proiectului de lege iniţiat de senatorii Eckstein Kovacs Peter şi Gheorghe Funar.



Datele unui sondaj realizat de IMAS la cererea Coaliţiei "România fără cianuri" relevă că 67% dintre cetăţenii români vor ca deputaţii să interzică folosirea cianurilor în minerit şi să voteze în favoarea proiectului de lege iniţiat de senatorii Eckstein Kovacs Peter şi Gheorghe Funar.

Potrivit sondajului de opinie dat publicităţii, joi, într-o conferinţă de presă, de reprezentanţii Coaliţiei "România fără cianuri", 66% dintre subiecţii chestionaţi se declară pentru interzicerea cianurilor în minerit, în timp ce 67% au răspuns că doresc ca politicienii să voteze "da" pentru proiectul de lege împotriva folosirii cianurilor. Numai 8% dintre respondenţi au spus că sînt împotriva proiectului, iar 25% nu au ştiut să răspundă. Sondajul IMAS a fost realizat în perioada 6-17 aprilie 2008 pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.249 de persoane. Marja de eroare este de plus/minus 2,8%. "Parlamentarii trebuie să exprime voinţa celor care i-au trimis în Parlament, aşa cum rezultă din sondajul de opinie", a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, senatorul Eckstein Kovacs Peter, unul dintre iniţiatorii proiectului de interzicere a folosirii cianurilor în minerit. El a spus că este nevoie de un lobby puternic pentru a explica celor 25% dintre români ce nu au avut o opinie faţă de această problemă care sînt riscurile folosirii acestei tehnologii. "Sper ca votul final din Camera Deputaţilor la această lege să se dea în actuala sesiune sau cel târziu în cea din toamnă", a subliniat Eckstein. Senatorul UDMR a criticat poziţia parlamentarilor PSD şi PDL care au susţinut în Comisia de Industrii a Camerei Deputaţilor un punct de vedere contrar proiectului de lege, astfel încît proiectul a rămas în dezbaterea acestei comisii.

ANUNŢURI NECONCRETIZATE. "PSD a avut în Senat o poziţie favorabilă acestei iniţiative de interzicere a cianurilor în minerit, dar la Camera Deputaţilor şi în Comisia de Industrii au fost clar împotrivă. Şi PDL a anunţat public că susţine proiectul, dar deputaţii democrat-liberali au votat împotrivă în Comisia de Industrii. E de neînţeles aşa ceva”, a mai spus Eckstein. Deputatul PNL Mircea Puşcă a propus, în aceeaşi conferinţă de presă, modificarea Legii Referendumului, astfel încît să se permită un referendum regional, iar populaţia să se poată pronunţa pentru sau împotriva unor proiecte cum ar fi construirea de centrale nucleare, combinate chimice sau exploatări miniere care folosesc tehnologii periculoase. Coaliţia "România fără cianuri" a fost înfiinţată în urmă cu un an şi reuneşte mai multe ONG-uri de mediu. Senatorii Gheorghe Funar (PRM) şi Peter Eckstein Kovacs (UDMR) au iniţiat, anul trecut, o propunere legislativă pentru completarea Art. 4 din Legea Minelor nr. 85/2003, privind interzicerea folosirii cianurilor în minerit în România. Această propunere legislativă a fost retrimisă de deputaţi, la jumătatea lunii aprilie a acestui an, Comisiei de industrii, reprezentanţii mai multor partide susţinînd că textul iniţiat fusese modificat de această comisie. (Mediafax)

×
Subiecte în articol: verde! cianurilor minerit