x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 7.000.000 de lire intr-un singur cont

7.000.000 de lire intr-un singur cont

de Paul Cristian Radu    |    14 Iun 2006   •   00:00
7.000.000 de lire intr-un singur cont

Cele 7 milioane de lire sterline, co-misionul secret platit de BAE Sys-tems in cazul fregatelor romanesti, au ajuns intr-un cont din Insula Guernsey, situata in Arhipelagul Canalului Manecii. Din acest cont aveau sa fie alimentati toti beneficiarii co-misionului, adica sotii George si ceilalti. Insula este un cunoscut paradis fiscal folosit pentru spalarea banilor. Ieri, Ministerul roman al Apararii a cerut partii britani-ce sa accepte desecretizarea contractului de achizitie a fregatelor. Potrivit contractului, daca se dovedeste ca s-a dat mita partii romane, britanicii trebuie sa dea banii inapoi.

"No secret, Sir!" - Atanasiu s-a adresat britanicilor

Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, a solicitat luni dimineata partii britanice sa renunte la clauza de confidentialitate din contractul privind achizitia de fregate. Acest lucru este necesar pentru ca respectivul contract sa poata fi desecretizat.

RAZVAN BELCIUGANU

"Am cerut conducerii Romtehnica SA, compania care are atributiile de import-export de tehnica si echipamente militare, sa solicite Ministerului britanic al Apararii renuntarea la clauza de confidentialitate din contractul comercial", a afirmat ieri ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, intr-o conferinta de presa. "Desecretizarea contractului comercial incheiat intre Ministerul britanic al Apararii si Romtehnica se poate face de MApN, dar acest lucru nu are nici o valoare daca partenerul britanic nu renunta la clauza de confidentialitate in scris", a mai explicat Teodor Atanasiu. Totodata, a tinut sa precizeze ca "solicitarea PSD de declasificare a contractului de achizitie mi se pare neserioasa, in conditiile in care reprezentantul PSD, ca ministru al Apararii, si CSAT, format din membrii acestui partid, i-au dat ca-racterul secret".

ORDIN. In acest context al scandalului international, ministrul Apararii a cerut de urgenta Corpului de Control, Sectiei de Prevenire si Combatere a Fraudelor si Directiei de Audit ale MApN sa acorde tot sprijinul si expertiza de specialitate pentru ancheta declansata de Directia Nationala Anticoruptie.

RENEGOCIERE. Potrivit lui Teodor Atanasiu, pana la venirea sa in fruntea ministerului era in curs de finalizare faza I a contractului de achizitie si de modernizare si se demarasera negocierile contractului de mentenanta. "Am preluat negocierea contractului de mentenanta si am dispus renegocierea acestuia in sensul scaderii drastice a pretului acestui service. Am mai solicitat introducerea a numeroase clauze favorabile partii romane. Din cauza acestui lucru, nici astazi nu am ajuns sa semnam inca acest contract", a precizat ministrul Apararii. Conform declaratiilor in exclusivitate acordate Jurnalului National de Teodor Atanasiu, dupa un an de negocieri s-a ajuns la 60-70 de milioane de euro. La un calcul simplu, daca aceasta valoare reprezinta aproape jumatate din ceea ce era prevazut inainte de a prelua mandatul de ministru, statul roman economiseste cel putin 50 de milioane de euro.

OBLIGATII. Ministrul Apararii a mai spus ca a solicitat urmarirea obligatiilor de offset din vechiul contract si introducerea unor obligatii clare, de data aceasta sub sanctiunea penalitatilor, in contractul de mentenanta. Aceasta pozitie a fost cauzata de faptul ca, la nivel global, BAE Systems a realizat doar intr-o foarte mica masura obli-gatiile sale de offset (2,6%).

CLAUZA. Teodor Atanasiu a mai dezvaluit ca una dintre clauzele contractuale prevede ca, daca se dovedeste ca s-a dat comision unui oficial roman, partea britanica trebuie sa returneze Romaniei toti banii. Ministrul Apararii a spus ca nu a mai intalnit niciodata o asemenea clauza intr-un contract comercial si ca o varianta de traducere a acesteia ar fi "daca spuneti cui dati banii, va luam toti banii inapoi". In acest sens, se explica incrancenarea cu care BAE Systems refuza sa spuna cui a dat comisioanele ilegale. Pentru ministrul Apararii este clar ca, "daca s-au acordat comisioane, inseamna ca pretul achizitiei a fost prea mare". Teodor Atanasiu a mai afirmat ca nu a primit informatii de la Directia Generala de Informatii a Apararii care sa indice existenta unor eventuale comisioane in aceasta achizitie.

ULTIMA ORA. Aseara, purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii britanic a declarat in exclusivitate pentru Jurnalul National ca solicitarea de desecretizare a contractului a fost primita, iar autoritatile britanice vor analiza cererea romanilor si vor lua o decizie.

COMISIONUL A AJUNS IN INSULA GUERNSEY
Surse din randul investigatorilor de la Bucuresti ne-au declarat ca aproximativ 7 milioane de lire sterline, reprezentand comisionul secret platit in afacerea fregatelor, au ajuns intr-un cont din insula Guernsey. Aceasta insula este unul dintre paradisurile off-shore folosite cu precadere pentru spalarea banilor negri si pentru a eluda plata taxelor.
De altfel, insula Guernsey face parte din Arhipelagul Channel Islands (Insulele Canalului). In apropierea sa se afla si Insula Jersey, un alt paradis off-shore unde BAE Systems a platit, din nou in secret, un comision de 7 milioane de lire sterline Ministerului de Externe din Qatar pentru un contract referitor la avioane de vanatoare Hawk.
Mai trebuie mentionat, in acest context, ca pe web exista multe oferte ale unor firme din Guernsey care ofera posibilitatea infiintarii unei firme sau a unui cont bancar off-shore. Cei care fac aceste oferte garanteaza diverse niveluri de securitate unei investitii in insula, mergand pana la secretizarea adevaratilor detinatori ai firmei sau contului. (Paul Cristian Radu)

SENATORII VOR SA "TESTEZE" FREGATELE
Senatorii din Comisia de aparare au decis sa se documenteze la fata locului daca cele doua fregate corespund sau nu standardelor NATO. In consecinta, membrii comisiei se vor deplasa saptamana viitoare la Constanta la cartierul general al marinei pentru a discuta cu specialistii care opereaza aceste fregate, a anuntat ieri vicepresedintele Comisiei de aparare, Norica Nicolai (foto). Pana atunci insa, senatorii vor trimite o solicitare CSAT pentru a li se prezenta suportul de decizie legislativa pe baza caruia s-a hotarat achizitionarea celor doua fregate. "Solicitam aceste documente, caci discutia cu privire la achizitionarea fregatelor este din 1995, pentru ca Romania intentiona sa devina membru NATO inca din 1997", a motivat Nicolai demersul. In plus, tot saptamana viitoare, ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, si viceamiralul Gheorghe Marin, seful Statului Major al Fortelor Navale, vor fi invitati la audieri la comisie. (Aniela Nine)

×