x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 70% dintre români cred că în ultimul an a crescut corupţia. Vezi care este profilul şpăgarului

70% dintre români cred că în ultimul an a crescut corupţia. Vezi care este profilul şpăgarului

de Mara Raducanu    |    06 Ian 2012   •   11:04
70% dintre români cred că în ultimul an a crescut corupţia. Vezi care este profilul şpăgarului

Aproximativ doua treimi (67 la suta) dintre romani cred ca in ultimul an a crescut coruptia in Romania, sase procente sunt de parere ca a scazut, iar 26% considera ca nivelul coruptiei nu s-a modificat, potrivit unui sondaj realizat la cererea Asociatiei pentru Implementarea Democratiei.

Un procent mai redus de persoane care au domiciliul in mediul rural apreciaza ca nivelul coruptiei a crescut (62% fata de 67 la suta media esantionului). Aceeasi tendinta se observa si pentru cei care au opinat ca nu au oferit mita, fie personal, fie un membru al familiei lor (64 %).

Armata, institutia cu cel mai mare grad de incredere

Institutia cu gradul cel mai ridicat de incredere este - in mod traditional - armata (55% este procentul celor care au incredere in foarte mare si in mare masura). Ea este urmata de institutiile de educatie (51% ), de Jandarmerie (47% ), institutiile de sanatate publica (37%) , autoritati publice locale (34%). Diferenta cea mai mare in ceea ce priveste perceptia coruptiei se manifesta in cadrul opiniilor oferite de catre respondentii din Bucuresti. 81 de procente au afirmat ca nivelul coruptiei a crescut in ultimele 12 luni (plus 14% comparativ cu media). Totodata, persoanele din Bucuresti au opinat in cea mai mare masura ca fie personal, fie un membru al familiei a oferit atentii/favoruri in ultimele 12 luni: 56% (plus 22% comparativ cu media).

23% dintre romani au dat spaga

De asemenea, 34% din respondenti au afirmat ca fie personal, fie un membru al familiei lor a oferit spaga in ultimul an. Procentul este mai ridicat pentru barbati (36%), pentru cei cu studii liceale (39% ) si superioare (37 de procente ), cei din orase de provincie (36%), cei din Bucuresti (56 de procente), venit peste 2.500 de lei (44%). Totodata, 38% dintre respondenti au considerat ca valoarea aproximativa de bani cheltuita de familie pentru diferite atentii/favoruri in ultimele 12 luni a fost mai mare de 100 de lei, in timp ce 31% au precizat o suma mai mica de 50 de lei, iar 30 la suta intre 51 si 100 de lei. Procente mai ridicate pentru cei care opineaza ca pot avea succes fara a fi corupt se regasesc pentru categoriile: barbati (44% ), 18-30 ani si peste 50 de ani (44 la suta), studii superioare (47%), orase de provincie (46 %), venit peste 2.500 de lei (47%).

Parlamentul, cea mai corupta institutie

Parlamentul este perceput ca fiind cea mai corupta institutie din cadrul celor mentionate (87 la suta considera ca exista coruptie la nivelul angajatilor).Nici o institutie nu a atins un prag majoritar de perceptie privind lipsa coruptiei la nivelul angajatilor. Persoanele care afirma ca nivelul coruptiei a crescut considera intr-o masura mai mare ca in cadrul institutiilor exista coruptie la nivelul angajatilor comparativ cu media esantionului. Doar 6% dintre respondenti considera ca la nivelul angajatilor Parlamentului Romaniei nu exista coruptie, respectiv doar 7% au o parere fata de lipsa coruptiei la nivelul angajatilor din sectorul financiar-fiscal.Doi din trei indivizi afirma ca nu au dat mita in ultimele 12 luni, fie individual, fie un membru al familiei din care fac parte. Se observa o incidenta mai ridicata pentru oferirea de mita in cadrul celor rezidenti in Bucuresti, celor cu venit peste 2.500 de lei, celor cu studii superioare si varsta cuprinsa intre 30 si 49 de ani. La polul opus se situaeaza cei din mediul rural, cei cu venit sub 600 de lei, cu un nivel de educatie scazut si 18 si 30 de ani. In mediul rural incidenta este de doua ori mai scazuta fata de cei din Bucuresti.

60% - Nu exista succes fara coruptie!

De asemenea, 60% dintre respondenti considera ca nu poti avea succes in Romania fara sa fii corupt, in timp ce 42% considera ca poti sa ai succes fara a fi corupt. Potrivit sondajului, persoanele cu studii superioare, cele care locuiesc in orase de provincie, barbatii si cei cu venit peste 2.500 de lei tind sa considere intr-o pondere mai mare ca poti sa ai succes fara a fi corupt, in timp ce persoanele care locuiesc in Bucuresti, cele cu venit cuprins intre 600 si 1.000 de lei, femeile, cei cu varsta cuprinsa intre 30 si 49 ani tind sa aprecieze intr-o pondere mai mica ca poti sa ai succes fara sa fii corupt. 85 % dintre persoanele anchetate declara ca in cazul in care ar ocupa o functie publica nu ar incerca sa se imbogateasca prin intermediul coruptiei.

×