x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 75 de familii, în case noi de Sărbători

75 de familii, în case noi de Sărbători

14 Dec 2010   •   19:55
75 de familii, în case noi de Sărbători

142514-bacau-saucesti-chireac-11-dec-2010-039.jpgNu mai puţin de 75 de familii vor petrece Sărbătorile de iarnă în lo­cuinţe noi datorită milioanelor de români care s-au alăturat campaniei „Apa trece, România rămâne”. Printr-o mobilizare incredibilă, Alessandra Stoicescu, preşedintele Fundaţiei „Mereu Aproape”, alături de jurnaliştii de la Antena 3 şi de la Ob­servator au reuşit să strângă do­naţii de peste un milion de euro pentru familiile afectate de inundaţii.

În vara acestui an, furia naturii s-a dezlănţuit în Moldova. Au curs ape, au curs lacrimi, iar casele au că­zut una câte una. Speranţa a rea­pă­rut, însă, o dată cu promisiunea Fundaţiei „Mereu Aproape” de a veni în sprijinul românilor afectaţi de inundaţii. S-a lucrat de dimineaţă până seara pentru a termina casele promise. Sinistraţii au pus umărul la treabă şi au participat la construirea propriului viitor. Sâmbătă, 11  decembrie, prima casă a fost inaugurată la Săuceşti, în judeţul Bacău. În ea s-a mutat Dumitru Chiriac, un pensionar văduv, în vârstă de 85 de ani.

Cu o „avere” de câteva găini şi 350 de lei pensie, bătrânul po­ves­teşte cum mânca trei zile dintr-o pâine. Campania „Apa trece, România rămâne” a făcut ca uitarea şi nepăsarea să fie şterse din destinul acestui om care nu credea că va prinde iarna sub un acoperiş căl­du­ros. „Într-o ţară în care speranţa dispare pe zi ce trece, românii au demonstrat că solidaritatea e posibilă în faţa unor lovituri greu de imaginat. Milioane de români au donat bani, iar sute de firme au ofe­rit materiale de construcţii.

După ce s-a tras linie, s-a ajuns la un total de 1.100.000 de euro, 850.000 de euro în conturi plus materiale de construcţii. O sumă impresionantă, dar inves­ti­ţia nu a fost numai una materială. Dăruirea, pasiunea, răbdarea şi timpul au fost alte ingrediente importante pentru a oferi o viaţă nouă românilor afectaţi de inundaţii. O ţară întreagă a participat la reclă­di­rea acestor vieţi”, a declarat Ale­ssandra.

În următoarele zile, alte trei case din Săuceşti vor fi date în folosinţă. Pâ­nă la sfârşitul anului vor fi gata 75 de locuinţe: şase case în judeţul Ba­cău la Mărgineni şi Săuceşti, şase în Suceava la Pătrăuţi, 50 în oraşul Do­­rohoi, cel mai grav afectat de inun­daţii, cinci locuinţe la Doljeşti în Neamţ şi alte opt în Mogoşeşti Si­ret din judeţul Iaşi. Pentru toate aceste case s-au folosit 600 de tone de ciment, 150 de kilometri de fier şi armătură, plasă din fibră de sticlă  şi alte mii de bucăţi de cărămidă şi BCA.

×
Subiecte în articol: observator