x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 760 de asistenţi sociali pentru 30.000 de deţinuţi

760 de asistenţi sociali pentru 30.000 de deţinuţi

de Diana Scarlat    |    10 Iun 2015   •   13:29
760 de asistenţi sociali pentru 30.000 de deţinuţi
Sursa foto: Diana Oros

România se confruntă cu problema lipsei personalului din penitenciare, deşi programele de reabilitare sunt bune. La cei peste 30.000 de deţinuţi, în sistem sunt doar 760 de asistenţi sociali. Şi numărul gardienilor este insuficient, iar sindicaliştii din penitenciare protestează în aceste zile, cerând noi angajări.

Directorii de sisteme penitenciare şi de probaţiune din UE dezbat în aceste zile, la Bucureşti, programele de reabilitare a deţinuţilor. România a făcut progrese notabile în acest domeniu, deşi numărul angajaţilor din sistemul penitenciar este foarte mic.

„Este regretabil faptul că unii deţinuţi continuă să săvârşească fapte penale după ce ies din penitenciar. Sunt şi astfel de cazuri. Dar depinde cât de mult se investeşte în aceste programe. Cel mai important lucru este să se investească în oameni. Deţinuţii beneficiază de consliere, de programe educaţionale adaptate şi de ce este mai bun pentru fiecare dintre ei, deoarece abordarea este individualizată”, a precizat Claudiu Cătălin Bejan, director general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).

Încă în stadiu de experiment

Specialiştii susţin ideea de dispersare a deţinuţilor violenţi în mai multe penitenciare, astfel încât să se poată integra într-un mediu propice reabilitării, împreună cu ceilalţi. Deradicalizarea sistemului penitenciar ar trebui, conform predicţiilor, să dea rezultate pozitive, în sensul că infractorii se vor putea reintegra în societate şi pe piaţa forţei de muncă, după programele de educare. „Nu este suficient să ai educatori, nu este suficient să ai consilieri de probaţiune, ci este imperios necesar ca oamenii aceştia să fie specializaţi. Dacă este cineva care are tendinţe agresive, ar trebui să avem omul potrivit care să se poată ocupa de aceste situaţii. Nu cred în sindromul grădinii zoologice”, a mai precizat directorul ANP.

"Avem şi exemple de succes, care sunt cei mai buni factori motivanţi atunci cînd discutăm despre reintegrare socială" - Claudiu Cătălin Bejan, director general ANP 
 

×
Subiecte în articol: asistenti sociali detinuti