x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A fost creată uniforma domnitorului Alexandru Ioan Cuza după ”modelul” din tablourile oficiale

A fost creată uniforma domnitorului Alexandru Ioan Cuza după ”modelul” din tablourile oficiale

de Cristinel C. Popa    |    22 Ian 2012   •   12:29
A fost creată uniforma domnitorului Alexandru Ioan Cuza după ”modelul” din tablourile oficiale

La initiativa unor politicieni ieseni a fost creata o copie a uniformei domnitorului Moldovei si Tarii Romanesti. Executata la croitoria Ministerului Apararii Nationale, ea va fi donata Muzeului Unirii din Iasi pe 24 ianuarie. 'Este un proiect de suflet a carui idee a pornit de la un iesean care mi-a spus ca nu exista o astfel de copie a uniformei domnitorului Alexandru Ioan Cuza', a spus deputatul Petru Movila, unul dintre sustinatorii proiectului. El a spus ca va face si demersurile necesare pentru ca si medaliile de pe uniforma, acum expuse la Muzeul National de Istorie din Bucuresti, sa fie trimise la Iasi. Se stie ca inca din perioada Regulamentara s-a instituit obiceiul ca tinuta oficiala a domnitorilor din Principatele Romane sa fie uniforma militara. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a folosit mai multe uniforme, dar favorita a fost cea de general de dorobanti calare. Aceasta este costumatia in care a fost imortalizat de Carol Popp de Szathmari in cele mai cunoscute portrete oficiale. Si tot in acest costum a fost infatisat Alexandru Ioan Cuza lui de Raffaelo Romanelli in statuia aflata in Piata Unirii din Iasi.

Decoratiile originale care apar in portretul domnitorului Alexandru Ioan Cuza au fost cumparate in 1956 pentru Muzeul Unirii din Iasi de la vaduva istoricului Gheorghe Bratianu. Sunt decoratii otomane, italiene si grecesti, in rang de mare cruce (esarfa cu insemn si placa ordinului). Din 1971, jumatate dintre ele au fost transferate la Muzeul National de Istorie din Bucuresti. Muzeul Unirii din Iasi poseda trei dintre cele patru placi ale Ordinelor care se vad in portretele cunoscute ale lui Cuza.

×