Magistraţii Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis, astăzi, ridicarea sechestrului asigurător instituit pe averea fostului şef al Statului Major General, Eugen Bădălan, şi a încă cinci generali învinuiţi, alături de acesta, de abuz în serviciu, informează Agerpres.
ÎCCJ a admis, de asemenea, excepţia de necompetenţă materială ridicată de avocaţii inculpaţilor, potrivit căreia Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia militară, nu ar fi fost în măsură să efectueze urmărirea penală, deoarece în dosar au fost anchetaţi şi civili. În urma admiterii acestei excepţii, dosarul ar putea fi trimis la DNA pentru refacerea urmăririi penale. Decizia poate fi atacată cu recurs la Completul de nouă judecători al ÎCCJ.Curtea Constituţională a României a respins, pe 18 noiembrie 2008, excepţia ridicată în procesul în care fostul şef al Statului Major General (SMG) Eugen Bădălan este judecat, alături de alţi foşti ofiţeri, pentru abuz în serviciu. După redactarea motivării deciziei CCR, dosarul a fost trimis la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pentru reluarea procesului. În aprilie 2008, Completul de nouă judecători al instanţei supreme a respins recursul procurorilor la decizia Secţiei Penale a ÎCCJ din 19 martie 2008 potrivit căreia s-a hotărât sesizarea Curţii Constituţionale cu excepţia ridicată de avocatul lui Neculae Oţelea, fost şef al Serviciului Logistic, inculpat alături de Eugen Bădălan, şi suspendarea procesului. La termenul din martie 2008, avocatul lui Oţelea a invocat excepţia de neconstituţionalitate potrivit căreia articolul 40 alineatul 1 din Codul de Procedură Penală încalcă articolul 16, alineatul 1, din Constituţie. Mai precis, avocatul a susţinut că, deoarece clientul său a fost trecut în rezervă, este un cetăţean obişnuit şi ar trebui judecat de o instanţă inferioară şi să beneficieze de toate cele trei faze ale unui proces - fond, apel, recurs. Fondul fiind judecat de instanţa supremă, apărătorul nu ar mai avea decât calea atacului cu recurs la completul de nouă judecători ai ÎCCJ, ceea ce ar încălca articolul 16 din Constituţie conform căruia 'cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi discriminări'. Avocaţii celorlalţi inculpaţi din dosar au susţinut excepţia. După o scurtă deliberare, judecătorul a dispus atunci suspendarea procesului şi sesizarea Curţii Constituţionale.
Echipament militar aflat încă în uz, cu titlul de deşeuri metalice
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor săvârşite de militari au dispus, pe 19 decembrie 2007, trimiterea în judecată a celor şase foşti comandanţi şi şefi de structuri din Statul Major al Forţelor Terestre pentru prejudicierea unităţii cu suma totală de 4.411.812 de lei, echivalentul a 1.260.517 de euro. Cazul celor şase inculpaţi este legat de un contract încheiat de Forţele Terestre cu firma Tofan Grup, în anul 2000, magistraţii susţinând că Armata a oferit, astfel, echipament militar aflat încă în uz - cu titlul de deşeuri metalice - firmei patronate de Gelu Tofan, în schimbul furnizării de anvelope. Potrivit procurorilor DNA, inculpaţii şi-au încălcat şi depăşit atribuţiile la negocierea, încheierea şi derularea contractului de schimb semnat între SMFT şi SC Tofan Grup prin SC Tofan Steel SRL, care prevedea predarea de tehnică militară scoasă din funcţiune către firmele private, la schimb cu anvelope, în valoare totală de 318.592 de dolari. Procurorii au dispus aplicarea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile ale celor şase inculpaţi, până la concurenţa pagubei constatate. (V.A.)