După refuzul bulgarilor de a SE ALATURA INITIATIVEI formarii unei Flote NATO la Marea Neagra, o serie de declaratii ezitante ale Presedintiei României , cat si ale oficialilor din Bulgaria se contureaza ideea ca nu s-a avut DE FAPT în vedere formarea unei STRUCTURI distincte a ALIANTEI. Klaus Iohannis a spus chiar ca este ,,o înțelegere greșită,o prostie”.Totul ar fi redus la nivelul de exercitii comune, care se desfasoara oricu în corelare cu NATO, CU PREZENTE DE NAVE MILITARE ALE ALIANTEI, CARE RESPECTA RESTRICTIILE CE DECURG DIN TRATATUL DE LA MONTREAX , din 1936.
La INCEPUTUL ANULUI 2016 însa Ministerul român al Apararii dadea și un nume de cod ideii K22-FLOTILA ALIATĂ ÎN MAREA NEAGRA.
Anterior, comandanti militari ai Statelor Unite prefigurau structuri adecvate. Secretarul Marinei,Ray Mabus anunta o Agenda comuna de securitate in Marea Neagra iar comandantul Flotei a 6-a din Mediterana vorbea in septembrie 2015 despre prezenta americana permanenta în Marea Neagra.
CEPA argumenta printr-un raport consistent IN FEBRUARIE 2016 necesitatea unei strategii adecvate a Aliantei menită să facă față sporirii fortei militare a Rusiei în Marea Neagra.Raportorii sunt oaspeti ai Presedintiei romane, documentul este public.
In 21 aprilie 2016 declaratiile lui Petru Poroșenko, Presedintele Ucrainei, dupa convorbirile de la Palatul Cotroceni,sunt foarte clare ”Noi susținem initiativa României de a crea o flota comuna NATO în Marea Neagră și subliniem ca suntem dispuși să ne alăturăm imediat ce va fi aprobată de Alianță.” Declarația a fost facuta langa Presedintele Iohannis care nu a facut corecții, acceptand formula ,,Flotei comune NATO în Marea Neagră”.
De la,, K22” la ,,O PROSTIE” s-a format brusc o prapastie a carei aparitie nu este explicată.Pana la SUMMIT -ul NATO de la Varșovia au rămas puține zile și nu este publică pozitia României fată de ,,FLOTA ALIANTEI LA MAREA NEAGRA”, devenita povestea cu Cocoșul Roșu.
Subiectul va fi in centrul dezbaterii din 22 iunie, de la ora 16 la Fundatia Europeana Titulescu.