Preşedintele Traian Băsescu, ministrul Apărării Mircea Duşa, oficiali NATO şi ai SUA au participat la ceremonia de marcare a demarării lucrărilor principale de construcţie la Facilitatea de apărare antirachetă din cadrul Bazei Militare de la Deveselu.
Oficialităţi române şi americane
Delegaţia americană prezentă la eveniment a fost condusă de James Miller, adjunctul secretarului apărării pentru politica de apărare, şi a fost formată din înalţi oficiali din cadrul Departamentului Apărării, Departamentului de Stat şi comandamentelor forţelor americane din Europa.
Din partea conducerii NATO au participat la eveniment ambasadorii Alexander Vershbow, Secretar General Adjunct, şi Sorin Ducaru, asistent al Secretarului General al NATO pentru ameninţări emergente de securitate.
Totodată, au fost prezenţi reprezentanţi ai ministerelor afacerilor externe din Polonia şi Turcia, state care găzduiesc sau vor găzdui componente ale sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice şi care contribuie, astfel, la sistemul antirachetă al NATO.
Din partea MAE român a participat Bogdan Aurescu, secretar de stat pentru afaceri strategice. De asemenea,la festivităţi au mai participat oficiali din instituţii centrale de stat şi conducători ai autorităţilor locale.
Ceremonia, prevăzută iniţial pentru ora 11.45, a început în jurul orei 12.15, după sosirea preşedintelui Traian Băsescu.
La eveniment a fost prezentă fanfara militară şi militari ai Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul".
Ceremonia s-a desfăşurat pe pista bazei de la Deveselu, unde au şi aterizat cele câteva elicoptere cu care au sosit mai mulţi dintre participanţi.
Mai multă securitate
În discursul său, James Miller a apus că scutul antirachetă de la Devesele oferă continentului european mai multă securitate, forţele americane vor fi mai bine apărate iar NATO va deveni mai puternică.”Lucrările de construcţie care încep astăzi marchează începutul unei noi etape pentru relaţiile dintre Statele Unite şi România şI pentru alianţa nord-atlantică. A fost nevoie de eforturi intense pentru a ajunge în punctul în care am ajuns astăzi.(...)Contribuţia dumneavoastră la Abordarea Europeană Adaptivă în Etape este numai un exemplu al multor contribuţii profunde pe care România le aduce la securitatea europeană şi globală. România s-a transformat într-unnul dintre cei mai de încredere şI mai capabili parteneri. Nu numai că sunteţi un puternic partener transatlantic al Statelor Unite, dar sunteţi şi o naţiune de încredere care contribuie la securitatea NATO, aşa cum arată recenta achiziţie a avioanelor F-16, un partener esnţial în misiuni internaţionale, cum ar fi ISAF; şi- din ce în ce mai mult- o ţară care exportă securitate pretutindeni în lume” a spus oficialul american.
La ceremonia de inaugurare a lucrărilor au mai vorbit Traian Băsescu (“evenimentul de astăzi mai are o semnificaţie, o semnificaţie a încrederii aliaţilor noştri în România”) dar şi Mircea Duşa, ministrul Apărării care a subliniat faptul că acest sistem conferă securitate nu numai României ci şi ţărilor din zonă. De asemenea,Alexander Vershbow, secretar general adjunct al NATO, a spus că baza de la Deveselu va fi integrată în sistemul de ansamblu al NATO, făcându-l mai robust.
Trebuie reamintit că baza ocupă un teren de 175 de hectare şi în ea vor lucra cam 200 de tehnicieni şi militari americani.