x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A început procesul lui Marian Mihalache, acuzat de omor în Irlanda

A început procesul lui Marian Mihalache, acuzat de omor în Irlanda

de Monalise Hihn    |    02 Feb 2011   •   14:03

Procesul fostului vicepreşedinte al PDL Hunedoara, Marian Mihalache, a început la 31 ianuarie 2011, la Dublin, la Tribunalul Districtual Cloverhill. În cadrul şedinţei de luni, el s-a declarat, din nou, nevinovat. Mâine, 4 februarie, va începe judecarea cauzei, iar în maximum două săptămâni va fi dată şi sentinţa. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă închisoarea pe viaţă. Pentru că în timpul anchetei s-a declarat nevinovat, el va avea parte de un proces cu juraţi.

La sfârşitul lunii ianuarie 2010, Marian Mihalache, la acea dată director adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură Hunedoara şi vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene a PDL, şi-a omorât fosta prietenă, Loredana Pricăjan, o asistentă originară din judeţul Hunedoara, tăindu-i gâtul cu un cuţit. Apoi a încercat să se sinucidă, dar şi-a provocat doar trei răni care nu au atins organele vitale. Incidentul s-a produs într-un apartament închiriat la Institutul Irlandez de Management din Dublin. Cadavrul tinerei a fost ulterior repatriat şi înmormântat într-un cimitir din satul natal al femeii.

La începutul lunii februarie 2010, Marian Mihalache a fost arestat de poliţiştii irlandezi şi acuzat de crimă. El a devenit atunci principalul suspect de uciderea, cu mai multe lovituri de cuţit, a unei asistente românce în vârstă de 35 de ani, într-un campus din Dublin.

În timpul cercetării, Marian Mihalache s-a declarat nevinovat. Din acest motiv, el va compărea în faţa unui juriu, care va stabili verdictul. Legislaţia irlandeză prevede că dacă un inculpat se declară nevinovat, atunci el este judecat de către un juriu care va da verdictul. În cazul în care ar fi pledat vinovat, sentinţa ar fi fost pronunţată de un judecător. Data de începere a procesului a fost stabilită pentru 31 ianuarie 2011, iar Marian Mihalache este judecat pentru omor deosebit de grav, ceea ce înseamnă că riscă închisoare pe viaţă.

Procesul său ar putea dura maximum două săptămâni până la pronunţarea unui verdict. Spre deosebire de legislaţia românească, cea irlandeză prevede ca un proces să se desfăşoare zilnic până când se ajunge la stabilirea unei sentinţe, fără să existe posibilitatea unor amânări ale termenelor de judecată. Juraţii se pronunţă dacă inculpatul este vinovat sau nevinovat. Dacă inculpatul este găsit vinovat, atunci judecătorul stabileşte ce sentinţă va primi.

Marian Mihalache se află în detenţie în Penitenciarul Cloverhill din Dublin şi beneficiază de un avocat, dar şi de un translator. De asemenea, starea sănătăţii sale este bună.
Şeful Secţiei Consulare din cadrul Ambasadei României la Dublin, Dan Tudor, spune că Marian Mihalache a solicitat de asistenţă consulară de câte ori a cerut în perioada de un an de când este încarcerat în Irlanda: "I s-a acordat asistenţă consulară, dar nu putem face public ce anume. A fost vizitat atât de avocatul său irlandez, cât şi de  translator. Conform legislaţiei irlandeze, dacă domnul Marian Mihalache va fi găsit vinovat, riscă să fie condamnat la închisoare pe viaţă, dar acest lucru nu înseamnă că nu va putea fi eliberat după o anumită perioadă, evident dacă va îndeplini anumite condiţii. Un verdict va fi dat până maximum în 18 februarie".

180 de salarii compensatorii
Fost avocat, fost director al unei firme desprinse din Combinatul Siderurgic din Hunedoara şi apoi director coordonator adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii  pentru Agricultură Hunedoara, fost vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene a Partidului Democrat Liberal Hunedoara, Marian Mihalache, s-a făcut cunoscut prin decizia de a-şi acorda singur, pe vremea când deţinea funcţia de director al ECO SID, 180 de salarii compensatorii, în cazul în care i s-ar fi desfăcut contractul individual de muncă.

"Divorţase în vara anului 2009 de a doua soţie, care este medic pediatru, însă continuă să locuiască împreună cu ea şi cu fiul cel mic care e elev la cel mai bun colegiu din Deva şi olimpic la matematică. Mai are o fată din prima căsnicie. Cu Loredana era de mai mulţi ani. De fapt, ea a fost principalul motiv pentru care a divorţat. Divorţul a fost pronunţat de comun acord, însă după el nu mai era aşa de entuziasmat de despărţire, mai ales că Loredana refuza să se întoarcă din străinătate. Probabil aşa s-a ajuns aici", a declarat, imediat după arestarea fostului vicepreşedinte al PDL Hunedoara, unul dintre apropiaţii lui Marian Mihalache.

Dacă în viaţa personală era un om discret, în viaţa publică a încercat din răsputeri să iasă în faţă. Fost angajat al Ocolului Silvic Hunedoara, Marian Mihalache a intrat în viaţa politică în PD, în urmă cu zece ani  la scurt timp după ce a absolvit Facultatea de Drept din Sibiu. Ani în şir a fost avocat, iar surse din PDL spun că la sfârşitul anului 2004 a ieşit pe locul întâi în urma votului pentru desemnarea unui prefect al judeţului şi că a fost nevoie de falsificarea rezultatelor pentru ca Marian Mihalache să nu fie nominalizat drept reprezentant al Guvernului în teritoriu, funcţie pe care a ocupat-o mai apoi Cristian Marius Vladu.

În schimb, din 2005 Marian Mihalache a fost numit director al directorul firmei ECO SID Hunedoara, care se ocupă cu ecologizarea fostei platforme siderurgice, funcţie pe care a păstrat-o până în 2009. La mijlocul anului 2009, Marian Mihalache, vicepreşedinte al PDL, a dat în judecată firma cerând să i se acorde 180 de salarii plus sporurile aferente, în baza unui act adiţional pe care îl semnase el însuşi de două ori, atât în calitate de angajat, cât şi de angajator. Salariul lui era de 3.800 de lei brut, la care se adăugau sporuri de 50%. În mod firesc, orice partid l-ar fi sancţionat pe Mihalache, cel puţin cu un avertisment. Nu a fost însă şi cazul PDL Hunedoara, organizaţie condusă la acea vreme de Tiberiu Iacob-Ridzi.

În plus, surse din PDL Hunedoara declară că însuşi Gheorghe Barbu (n.r.: secretarul general al Camerei Deputaţilor) a sosit de la Bucureşti şi i-a luat partea lui Marian Mihalache. Astfel, nu numai că nu a fost sancţionat, ci chiar a fost cooptat în staff-ul judeţean de campanie al lui Traian Băsescu pentru alegerile prezidenţiale. Decizia a fost luată de Biroul Politic Judeţean al Partidului Democrat Liberal Hunedoara, care l-a desemnat atunci să se ocupe de eventualele contestaţii pe care formaţiunea politică le-ar fi depus în timpul procesului electoral.
Mai mult, Marian Mihalache a fost numit în luna noiembrie 2009 director coordonator adjunct al Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură Hunedoara. Şi-a pierdut funcţia de la APIA în martie 2010, iar pe cea politică după câteva luni, când a fost dizolvat întregul Birou Permanent Judeţean al Partidului Democrat Liberal Hunedoara.

×
Subiecte în articol: marian mihalache