x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A innebunit VREMEA!

A innebunit VREMEA!

de Alex Nedea    |    02 Iul 2006   •   00:00
A innebunit VREMEA!

Potopul a lovit in noaptea de vineri spre sambata Suceava. Ieri, Bucu-restiul a fost victima ploilor abun-dente. Meteorologii sunt depasiti de schimbari, prognoza fiind tot mai greu de facut. Ce se intampla?

  • Extreme - Fenomenele atmosferice din ultimii ani sfideaza prognozele In judetul Suceava, 22 de localitati au fost lovite de ape in noaptea de vineri spre sambata. Sase persoane au murit si inca pe atatea sunt date disparute. 2.500 de locuinte au fost inundate.

    Sateanul Gheorghe Coltet, din comuna Arbore, era vineri seara, pe la noua si jumatate, acasa. Nici prin gand nu-i trecea ca avea sa-si vada fiica pentru ultima data. Omul statea impreuna cu femeia lui, cu soacra, cu fiica si cu nepotelul cel de doi anisori cand a venit apa cea mare, adunata de pe dealuri. Un val de trei metri care a facut praf pana si case solide din caramida, a smuls din pamant stalpii de electricitate, a carat la kilometri distanta masini si cadavre de oameni. Cand a venit apa, Gheorghe a reusit sa iasa din casa si s-a catarat pe o sura de fan, salvandu-se. Dar restul familiei a ramas in locuinta. Ieri dimineata nevasta si soacra au fost gasite inecate. Nepotelul si fiica sunt inca dati disparuti, desi satenii vorbesc de faptul ca ar fi fost vazuti impreuna. Morti. Femeia cu mainile inclestate in jurul micutului.

    BILANT. Un alt localnic din Arbore a preferat in momentul tragediei sa salveze mai intai calul si dupa aia sa incerce sa se salveze pe el. A doua zi dimineata a fost gasit decapitat, in grajd,calare pe animalul mort, inecat. Sase morti si tot atatia raniti este ultimul bilant al catastrofei din judetul Suceava, cu 22 de localitati inghitite de ape. Viitura a fost atat de puternica incat satele sunt practic amestecate intre ele acum: resturile de case aflate in satul Clit, de pilda, au ajuns acum in comuna Arbore, la sapte kilometri departare. De-a lungul paraului Clit se puteau vedea masini rasturante, resturi de case daramate ce incalecasera locuintele ramase in picioare. In campurile de porumb culcat la pamant, putinele animale ce au scapat cu viata cautau de mancare printre cadavrele de oratanii imprastiate peste tot, dupa ce apa s-a retras. Ieri dimineata, in satul Arbore, in care s-a nascut sotia presedintelui Traian Basescu, satenii incercau sa-i gaseasca pe cei dati disparuti. Initial, nu se cunostea soarta a opt personae. Doua dintre ele au fost insa descoperite in viata. Se refugiasera pe la rude. Peste o suta de jandarmi, politisti si pompieri au fost concentrati aici cu ordin de a rascoli fiecare ungher al satului pentru gasirea celorlalti sase oameni ce nu au mai fost vazuti de nimeni din noaptea viiturii.

    NEPUTINTA. Ce poti face cand agoniseala de-o viata iti e luata intr-o clipa?

    PRAPAD. Oamenii din Arbore recunosc ca au fost avertizati ca vor veni ploi puternice, dar nimeni nu a luat in serios amenintarea. "S-a auzit de-odata, asa, o vajaiala de apa si am zis «Nu-u bun. Du-te, baiete, si vezi ce-i la pod!». Acolo la rau, cand am ajuns, nu mai intelegeam nimic. Era numai apa", povesteste un batranel. Ministrul Flutur a ajuns in comuna cu pricina dupa cateva ore de la inundatii. Mai-marele de la Agricultura e nascut in satul Botsana, la o aruncatura de bat de comuna mortii, Arbore.

    Conform prefectului judetului Suceava, Orest Onofrei, nu se cunosc inca pagubele reale produse de viitura, dar sunt aproximativ 2.500 de case inundate, dintre care cel putin 20 sunt facute una cu pamantul. Numarul persoanelor evacuate este de 418. Totodata, au fost afectate zeci de poduri si podete, drumul national ce face legatura intre orasul Solca si comuna Marginea, precum si suprafete mari de terenuri agricole. Comuna Arbore a mai fost lovita de inundatii si acum doi ani, insa casele au ramas mai toate in picioare si nu au existat morti.

    PROMISIUNI. Calin Popescu-Tariceanu a participat, alaturi de ministrii Vasile Blaga si Gheorghe Flutur, la primaria din Arbore, la o sedinta a comitetului pentru situatii de urgenta. S-a hotarat ca locuitorii care au pierdut in inundatii rude, vor primi cate 30 de milioane de lei vechi, ca ajutor financiar pentru fiecare membru de familie decedat. De asemenea, se va aloca si o prima despagubire, de 1,5 milioane de lei vechi, pentru fiecare gospodarie afectata de viituri. Premierul a mai anuntat ca locuitorii vor primi si materiale de constructie. Si Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, IPS Pimen, insotit de staretul Manastirii Putna, Melchisedec, au ajuns sambata in localitatea Arbore, pentru a vedea dimensiunea dezastrului provocat de viituri. Inaltii ierarhi au promis ca vor ajuta la reconstruirea caselor.

    CAPITALA, SI EA LOVITA DE APE

    Mai multe strazi din Bucuresti au fost acoperite de apa din cauza ploilor care au cazut sambata, iar circulatia rutiera s-a desfasurat cu dificultate. Apa pe carosabil, oameni intrati la apa la propriu, masini la fel. Un spectacol cu care ne-am obisnuit, in ultimul timp. Canalizarea orasului nu a mai facut fata, ca de obicei, iar mijloacele de transport in comun s-au transformat in barci ad-hoc.

  • ×
    Subiecte în articol: observator arbore