x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A intrat în vigoare Carta Albă a Apărării 2021

A intrat în vigoare Carta Albă a Apărării 2021

17 Iun 2021   •   23:00
A intrat în vigoare Carta Albă a Apărării 2021
Sursa foto: Hepta

Carta Albă a Apărării a intrat în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii Parlamentului României pentru aprobarea documentului, anunță Ministerul Apărării.

Documentul a fost elaborat de Ministerul Apărării Naționale și adoptat de Guvernul României, pentru îndeplinirea prevederilor Strategiei Naționale de Apărare a Țării și implementarea obiectivelor de apărare stabilite de Programul de guvernare, în conformitate cu prevederile Legii nr. 203/2015 privind planificarea apărării.

Carta Albă a Apărării concretizează angajamentul Guvernului pentru asigurarea securității poporului român și pentru apărarea teritoriului, valorilor și intereselor naționale. Obiectivele politicii de apărare enunțate în document au fost fundamentate pe acordul politic național privind alocarea de către Guvern a 2% din Produsul Intern Brut pentru apărare, până în anul 2026, precum și pe cei trei piloni de securitate externă, apartenența NATO, UE și parteneriatul strategic cu SUA.

În textul Cartei sunt reflectate schimbările majore la nivel regional și internațional și sunt identificate soluțiile pentru ca Forțele Armate ale României să fie cât mai bine pregătite pentru a-și îndeplini misiunile constituționale de apărare a țării. De asemenea, documentul are în vedere concluziile rezultate în urma desfășurării Analizei Strategice a Apărării și pune accentul pe noile concepte care au apărut sau au cunoscut evoluții semnificative de la precedenta ediție, cum ar fi: apărare și descurajare, reziliență, cooperare interinstituțională, tehnologii emergente și disruptive, digitalizare etc.

Carta Albă înglobează și lecțiile învățate de la debutul pandemiei de COVID-19, în special în domeniul contribuției Forțelor Armate la sprijinirea autorităților civile în adoptarea măsurilor prevăzute de cadrul legislativ.

Mediafax

×
Subiecte în articol: Carta Albă a Apărării 2021