x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A intrat în vigoare legea privind anularea contribuției de sănătate pentru alocațiile copiilor

A intrat în vigoare legea privind anularea contribuției de sănătate pentru alocațiile copiilor

31 Iul 2015   •   18:25
A intrat în vigoare legea privind anularea contribuției de sănătate pentru alocațiile copiilor
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Legea care prevede anularea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată, începând din ianuarie 2012, pentru alocaţiile copiilor, a intrat în vigoare vineri după ce marţi documentul a fost publicat în Monitorul Oficial.

Legea prevede anularea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru copii până la vârsta de 18 ani, precum şi pentru elevii sau studenţii de până la 26 de ani, care nu au realizat venituri din salarii, similare salariilor, activităţi independente, activităţi agricole, silvicultură sau piscicultură. În caz contrar, respectiv dacă aceste categorii de tineri au realizat asemenea venituri, pentru aceste sume trebuie să plătească contribuţia de sănătate.

Printre cei pentru care se anulează CASS se numără şi tinerii de până la 26 de ani care au provenit din sistemul de protecţie a copiilor şi care nu au realizat veniturile menţionate mai sus.

De asemenea, beneficiază de anularea plăţii CASS soţul, soţia şi părinţii care nu au avut venituri proprii şi care se aflau în întreţinerea unei persoane asigurate, pentru venitul baza de calcul reprezentat de salariul minim brut pe ţară.

Mai beneficiază de amnistia la plata CASS deţinuţii politici, revoluţionarii, persoanele cu handicap şi bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, însă numai dacă nu au realizat alte venituri pentru care s-a datorat contribuţia. De Legea privind anularea plăţii CASS beneficiază, de asemenea, femeile însărcinate şi lăuzele dacă nu au realizat venituri asupra cărora s-a datorat contribuţia sau au avut venituri sub salariul de bază minim brut pe ţară.

Potrivit actului normativ, persoanele fizice care au efectuat plata contribuţiilor pentru care se prevede anularea au dreptul la restituirea sumelor achitate.

Decizia anulării CASS pentru anumite categorii de contribuabili a fost adoptată la începutul acestui an după ce autorităţile au descoperit situaţii în care s-a plătit contribuţia de sănătate pentru alocaţiile de stat pentru copii neridicate din conturile bancare.

În 8 ianuarie 2015, premierul Victor Ponta anunţa că Guvernul va adopta o ordonanţă care va corecta "aberaţia" deciziilor de impunere a plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate /CASS/ în cazul alocaţiilor de stat pentru copii neridicate din conturile bancare.

Primul ministru a explicat, la momentul respectiv, că "aberaţia" în cazul alocaţiilor vine din trecut, iar programul informatic al Fiscului doar a aplicat o prevedere legală din Ordonanţa 125 din 27 decembrie 2011.

"Este o anomalie legislativă. Nu am făcut altceva decât am aplicat cadrul legal şi lucrurile nu pot fi modificate decât prin modificarea cadrului legal existent. Deciziile de impunere deja emise vor fi anulate (...) Am sistat emiterea deciziilor. Aşteptăm modificarea cadrului normativ şi o eventuală iniţiativă legislativă privind amnistia fiscală pentru sumele datorate în baza deciziilor care deja s-au emis", a declarat, tot în 8 ianuarie, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Gelu Ştefan Diaconu. agerpres.ro

×