x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A murit fostul general Mihai Chiţac

A murit fostul general Mihai Chiţac

de Violeta Fotache    |    01 Noi 2010   •   00:00
A murit fostul general Mihai Chiţac

Fostul general Mihai Chiţac, condamnat în dosarul Revoluţiei de la Timişoara, a murit luni acasă, după ce fusese vineri externat de la Spitalul Militar Central. El ar fi urmat să împlinească joi 82 de ani.



"Avea o tumoare cerebrală mai veche de dimensiuni mici care a evoluat foarte repede în ultimele luni. A paralizat, a intrat într-o stare de inconştienţă. Eu ştiu că a fost vineri externat de la spital, unde se afla din 19 septembrie. El a suportat foarte greu condamnarea, încarcerarea. S-a aflat într-un şoc permanent din 2008, când a fost încarcerat", ne-a declarat Alice Drăghici, avocata fostului general din timpul procesului. "Mihai Chiţac a fost mai mult în întrerupere de executare a pedepsei, din cauza bolii şi a vârstei. Iar povestea cu eliberarea şi reîncarcerarea i-a creat un stres mare care desigur că i-a afectat evoluţia bolii", ne-a declarat Alice Drăghici.

Reamintim că ex-generalul Mihai Chiţac a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la 15 ani de închisoare pentru faptele pe care le-a comis la Timişoara în 1989. Decizia a rămas definitivă la 16 octombrie 2008, verdict prin care atât el, cât şi ex-generalul Victor Athanasie Stănculescu (condamnat şi el la 15 ani de închisoare) şi-au pierdut gradele militare, ambii devenind simpli soldaţi. De atunci şi până în prezent Mihai Chiţac a beneficiat de şase întreruperi ale executării pedepsei, toate obţinute pe considerente medicale, după procese cu multe înfăţişări la instanţele militare bucureştene şi cu expertize care să dovedească necesitatea eliberării temporare.

Procesul Revoluţiei de la Timişoara a avut un traseu sinuos, părând a fi influenţat de schimbările la nivel înalt petrecute în ţară. Procesul a durat şapte ani şi prima condamnare a fost dispusă la 15 iulie 1999, când Chiţac a primit 15 ani de închisoare pentru omor deosebit de grav şi opt ani pentru tentativă la omor deosebit de grav, urmând să execute pedeapsa cea mai grea. Sentinţa a fost confirmată de instanţa supremă, în recurs, astfel că în anul 2000 Chiţac a ajuns în închisoare, unde a stat doar câteva zile, fiind eliberat pe motive medicale.

În 2001, sentinţa de condamnare a celor doi foşti generali a fost suspendată prin recursul în anulare formulat de proaspăt numitul procuror general Tănase Joiţa. Judecarea acestui recurs a fost amânată aproape trei ani până în martie 2004, cazul nereuşind să intre în dezbaterea judecătorilor instanţei supreme. După începerea judecării recursului, procesul a mai durat alţi trei ani, până la 3 octombrie 2007, când din nou s-a pronunţat sentinţa de condamnare ce a rămas definitivă un an mai târziu.

×
Subiecte în articol: observator