Poeta Constanta Buzea a incetat din viata in aceasta dimineata. "Prin disparitia Constantei Buzea literatura romana sufera o grea si dureroasa pierdere. Cei care doresc sa-i aduca un ultim omagiu o pot face in zilele de 1 si 2 septembrie la sediul Uniunii Scriitorilor", anunta Uniunea Scriitorilor din Romania si Asociatia Scriitorilor Bucuresti.
Potrivit scriitorului Horia Garbea, presedintele ASB, sicriul cu corpul neinsufletit al poetei va fi depus sambata la sediul USR din Capitala urmand ca duminica sau luni la pranz acesta sa fie inmormantata, probabil la Cimitirul Bellu.
Constanta Buzea a urmat cursurile Facultatii de Filologie, Universitatea din Bucuresti, obtinand licenta in 1970. Intre 1974 si 1989 a fost redactor la revista Amfiteatru, iar din 1990 a lucreat ca redactor la Romania literara, unde a semnat rubrica de corespondenta 'Post-restant“.
Opera poetica a Constantei Buzea numara peste 20 de volume, la care se adauga cateva antologii. Poetei i s-au decernat premii literare importante, cum ar fi Premiul Uniunii Scriitorilor si Premiul Academiei. Constanta Buzea este si autoare de carti pentru copii, apreciate si rasplatite cu premii literare.
Constanta Buzea, socotita de istoricii literari unul dintre cei mai mari poeti romani contemporani, s-a nascut in 29 martie 1941, la Bucuresti. In 1961 s-a casatorit cu poetul Adrian Paunescu cu care are doi copii, Ioana si Andrei.
“N-as fi putut spera, copac al vietii,/ sa-mi duci verdele crud din primavara/ pulberi si flori ce tandre adiara/ spre alt final decat cel al blandetii// bland tu in tot si-n fiecare frunza/ duios ca pasarea ce vrea sa moara/ de ea vazut in ultima ei oara/ miraculoasa masa-ntinsa-stransa/ graal luminos la cina cea de ceara// vizibil in privelistea ascunsa/ din care pasari nasc si pururi zboara// oricand acum mereu odinioara/ ia-mi din destin aceasta masca plansa/ sa fiu ranita si sa nu ma doara' - Cina bogata in viscol