x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A şasea extincţie în masă a faunei sălbatice ameninţă proviziile de alimente

A şasea extincţie în masă a faunei sălbatice ameninţă proviziile de alimente

26 Sep 2017   •   11:31
A şasea extincţie în masă a faunei sălbatice ameninţă proviziile de alimente

A şasea extincţie în masă a faunei sălbatice globale este în desfăşurare şi ameninţă serios proviziile de alimente ale planetei, potrivit experţilor, scrie The Guardian.

“Proporţii uriaşe ale speciilor de plante şi animale, care formează baza proviziilor noastre alimentare, sunt în pericol şi aproape că nu primesc nicio atenţie.”, a spus directorul general al Bioversity International, Ann Tutwiler.

“Dacă există ceva ce nu putem permite să dispară, acelea sunt speciile care ne asigură alimentele care susţin fiecare om din cei 7 miliararde de locuitori ai planetei noastre.”, a mai spus aceasta pentru The Guardian. “Această ‘agrobiodiversitate’ este o resursă preţioasă pe care o pierdem şi care încă poate ajuta la rezolvarea sau diminuarea multor provocări cu care se confruntă planeta. Are un rol critic în a ne ajuta să îmbunătăţim nutriţia globală, reducerea impactului nostru asupra  mediului şi adaptarea la schimbările climatice.”

Trei sferturi din mâncarea de azi provine doar din 12 culturi şi cinci specii de animale, iar acest lucru face ca alimentele să fie foarte vulnerabile în cazul bolilor şi dăunătorilor care se pot strecura prin arii mari de monoculturi, cum s-a întâmplat în Marea Foamete Irlandeză, când un milion de oameni au murit de foame.

Există zeci de mii de specii sălbatice şi rar cultivate care pot asigura o varietate bogată de alimente nutritive, rezistenţă la boli şi toleranţă la schimbările mediului. Însă, distrugerea zonelor sălbatice, poluarea şi vânătoarea excesivă au dus la o extincţie în masă a speciilor de pe Pământ. În centrul atenţiei se află animalele sălbatice – jumătate dintre acestea dispărând în ultimii 40 de ani – însă un nou raport arată că şi proviziile de alimente sunt în pericol, cu cel puţin 1.000 de specii cultivate aflate deja în pericol.

×