Mai mulţi absolvenţi ai Universităţii "Spiru Haret", care au participat ieri la examenul de titularizare, au fost scoşi din concurs din cauză că au urmat facultăţi care funcţionează ilegal. Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu (foto), apreciază că sunt circa 100.000 de diplome ce vor fi anulate.
Aproximativ 70 de persoane care s-au prezentat ieri la concursul de titularizare, organizat la Hunedoara, au fost nevoite să părăsească sălile de examen, după ce li s-a comunicat că nu pot participa la testare. Ei absolviseră secţia ID din Deva a Universităţii "Spiru Haret", care nu figurează pe lista celor autorizate. Candidaţii eliminaţi susţin că vor da în judecată Ministerul Educaţiei şi vor cere anularea concursului de titularizare, deoarece dosarele lor de examen erau avizate înainte de concurs. Ei au fost informaţi că nu pot participa la concurs cu puţin timp înainte de începerea acestuia. Unii dintre candidaţi au părăsit sala de examen doar după ce au fost rugaţi să plece de către personalul de pază de la Liceul Pedagogic Deva, unde s-a desfăşurat testarea. Preşedintele comisiei de examinare de la Deva, Claudiu Lăutaru, a declarat că Ministerul Educaţiei a emis un ordin prin care a stabilit că nu vor putea participa la titularizare absolvenţii mai multor facultăţi care nu sunt autorizate. În Braşov, în schimb, absolvenţii unor facultăţi din cadrul Universităţii "Spiru Haret" au fost acceptaţi la titularizare. "Candidaţii de la «Spiru Haret» care s-au prezentat la noi au venit fie de la specializări autorizate, fie au dat licenţa la instituţiile de învăţământ de stat şi nu au fost probleme", a declarat Dorel Agache, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov.
100.000 de diplome anulate
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a precizat că cifra celor care au absolvit la ID în cadrul Universităţii "Spiru Haret" se ridică la peste 100.000 de persoane. Toate acestea vor avea diplomele anulate. Pe de altă parte, Andronescu a spus că ministerul va realiza o ordonanţă de guvern până la sfârşitul acestei săptămâni, pentru a se putea trece de la situaţia ilegală în care se află unii absolvenţi la una de legalitate. Absolvenţii acelor specializări care nu aveau acreditare sau autorizaţie provizorie să treacă printr-un examen de selecţie din mai multe discipline şi apoi printr-un examen de licenţă într-o universitate unde acel program este acreditat. Ministerul Educaţiei a făcut publică lista specializărilor, a programelor de studii, a formelor de învăţământ care au fost autorizate/acreditate în baza evaluărilor Consiliului Naţional pentru Evaluare şi Acreditare Academică. Astfel, toate cele 25 de facultăţi ale "Spiru Haret" au autorizare de funcţionare provizorie sau acreditare. În schimb, cele 53 de centre teritoriale pentru învăţământul la distanţă, 44 din România şi nouă din alte ţări, nu funcţionează legal.
Citește pe Antena3.ro