x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Accesul tuturor la cultură

Accesul tuturor la cultură

de Roxana Jianu    |    12 Oct 2012   •   23:31
Accesul tuturor la cultură

Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa” a devenit, de la 1 octombrie,  "Muzeul Tuturor”.  Prin acest proiect se înlesneşte accesul persoanelor cu dizabilităţi la patrimoniul cultural al instituţiei.

În prima zi a lunii octombrie, pietonii din Piaţa Victoriei au fost invitaţi să redescopere Muzeul Antipa, într-un mod inedit. Au primit publicaţii vechi, de la 1830: "Mare deschidere, mare! Muzeul Antipa s-a deschis în Piaţa Victoriei. O instituţie deschisă de curând pentru toată lumea de domnul Antipa, directorul aşezământului, pune laolaltă în localul spaţios din Piaţa Victoriei: colecţiuni publice, expuse spre a fi văzute oricând de toată lumea; colecţiuni ştiinţifice, păstrate în depozite speciale spre a fi folosite numai ca material de studio de către oamenii de ştiinţă; laboratorii ştiinţifice, bibliotecă, ateliere de taxidermie”.

Senzaţia că ne aflăm în anii 1800, atunci când a luat fiinţă muzeul, a fost întărită de zeci de doamne şi domni îmbrăcaţi în costume de epocă. Aceştia erau gazdele care aşteptau oaspeţii de onoare.

 După mai bine de o oră, şi-a făcut apariţia, coborând dintr-o frumoasă maşină de epocă, domnul Antipa, însoţit de doamna sa. Apoi, toţi cei prezenţi l-au urmat în interiorul instituţiei spre a vizita muzeul.

Pe de altă parte, Muzeul Antipa a început un proiect care permite persoanelor cu dizabilităţi accesul la informaţie culturală. Încă din 2011, Antipa a desfăşurat proiecte în acest sens şi anume: dotarea cu rampe de acces pentru cei cu dizabilităţi locomotorii, un basorelief cu explicaţii în Braille şi şase cutii cu piese ce pot fi atinse. Începând cu acest an, muzeul are noi achiziţii de care să se bucure oaspeţii săi, unice în România: 20 de basoreliefuri şi covoare tactile, realizate din răşină şi însoţite de texte în Braille, pentru ca piesele muzeului să nu rămână străine nevăzătorilor. În plus, se organizează vizite în colecţii pentru persoanele cu dizabilităţi de auz, se realizează audiţii de sunete din natură pentru cei cu dizabilităţi de vedere şi ateliere de artă plastică inspirate din istoria naturală pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii. Doi muzeografi au fost instruiţi în limbajul mimico-gestual pentru organizarea de ghidaje în expoziţie.

Pasionaţii de lumea ştiinţei  pot vizita expoziţia temporară "În întuneric”, până la 30 octombrie 2012, dotată cu explicaţii audio şi dedicată tuturor categoriilor de public. "Şi creaturile întunericului vor să fie mângâiate. Vino să descoperi prin atingeri, în beznă, 11 vieţuitoare supradimensionate care preferă întunericul: liliac, bufniţă, molie, şobolan” scrie înm invitaţie.

"Obiectivul acestui proiect este de a semnala, informa şi demara un proces de conştientizare a societăţii din România referitor la importanţa accesului la informaţie al tuturor categoriilor de vizitatori, dar şi la nevoile şi drepturile persoanelor cu dizabilităţi”, ne-a psus Diana Ion, Muzeul Antipa. Astfel, prin proiectul Muzeul Tuturor, Muzeul Grigore Antipa devine prima instituţie de profil din România dotată cu sisteme specifice facilitării accesului acestui gen de public, pentru care intrarea este gratuită. Pe viitor, persoanele cu dizabilităţi pot vizita muzeul individual, în siguranţă.




×