Doi tineri au fost daţi dispăruţi. Vor fi oare salvaţi la timp? Acum două zile, un pachet mic sosea pe adresa directorului nostru. Pachetul conţinea două legături de chei şi o lungă scrisoare care îmi fu imediat încredinţată spre cercetare. Sfâşietoarea spovedanie a doi tineri gata de moarte îmi aprăru atunci pe patru pagini ticsite şi rămăsei îngrozit de atâta durere omenească. Un nou caz Filipovici ni se prezenta. O familie, compusă din soţ, Ion Nedelescu, şi soţie, Mărioara Nedelescu, ambii foarte tineri şi căsătoriţi de trei luni abia, se hotărâse să moară din pricina datoriilor. La căsătoria lor, mai multe persoane binevoitoare le promiseseră că nu-i vor lăsa şi, pe baza aceasta, tinerii îşi cumpăraseră o mobilă modestă şi cele necesare casei, în valoare de vreo 2.000 de lei. Cum însă tânărul mire trebuia să fie chemat în concentrare, fiind călăraş cu schimbul, el nu mai putu agonisi nimic timp de luni. Persoanele ce promiseseră să-i ajute nu mai voiră să ştie de dânşii şi deodată creditorii îi strânseseră cu uşa din toate părţile.
Se pune la cale sinuciderea
"Decât să-mi văd lucruşoarele vândute, mai bine mor", a spus atunci cu hotărâre Marioara. "Ei bine, să murim! Căci nu am să rămân fără tine", spuse atunci nefericitul soţ. Totul fu aranjat şi sinuciderea pusă la cale de amândoi. Înainte însă cu o zi, o ultimă inspiraţie îi făcură a se adresa ziarului nostru spre a încerca un apel public la cunoscuţii cititori şi creditori. Trimiseră o dată cu scrisoarea şi cheile de la casă, garderobe şi bufet, în cazul în care nu vor mai putea fi salvaţi, autorităţile şi creditorii să le ia de la noi. Apoi... dispărură nu se ştie unde.
Ce a scos la iveală ancheta?
Ancheta imediată făcută de mine la casa disperaţilor tineri nu făcu decât să confirme scrisoarea lor. Nimeni dintre locatarii curţii cu numărl 25 din Strada Bateriilor nu ştia unde porniseră acum câteva zile soţii Nedelescu. Toţi rămăseseră înfioraţi la povestirea mea. "De aceea era mititica aşa de tristă", îmi spuse o doamnă chiriaşă. Soţii Nedelescu ocupă în Strada Bateriilor o cameră, o bucătărie şi un antreu într-un subsol. Ei sunt mutaţi acolo de trei luni şi, în ultimul timp, după spusele fiicei proprietarului, trimiseseră o scrisoare tatălui ei, ca să-i mai îngăduie cu chiria, fiind tare încurcaţi, ceea ce proprietarul le acordă.
Apel pentru sufletele bune
Am părăsit curtea unde suferise atât biata tânără pereche cu convingerea că, scriind aceste rânduri, se vor găsi suflete bune care să-i salveze de la moarte acolo unde se găsesc. De asemeni, apelăm şi la creditorii lor cu rugămintea de a le acorda o mai lungă îngăduinţă. Toate ştirile mai bune vor fi publicate la timp şi să sperăm că vor opri de la fatalul lor plan pe bieţii tineri.
Din "Dimineaţa", luni, 29 octombrie 1912; texte selectate de Magda Cristina Ursache