x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dan Adamescu, reţinut de DNA. Omul de afaceri este acuzat de dare de mită

Dan Adamescu, reţinut de DNA. Omul de afaceri este acuzat de dare de mită

05 Iun 2014   •   11:58
Dan Adamescu, reţinut de DNA. Omul de afaceri este acuzat de dare de mită

Omul de afaceri Dan Adamescu a fost reţinut ieri, în dosarul în care este suspectat că le-ar fi dat mită 20.000 de euro unor judecători pentru ca aceştia să dispună în dosare de insolvenţă soluţii favorabile unor firme la care era acţionar. “În cursul lunii decembrie 2013, inculpatul Adamescu Dan a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro, respectiv 5.000 euro inculpaţilor Stanciu Ion şi Rovenţa Elena, judecători la Tribunalul Bucureşti – Secţia VII Civilă, pentru ca în schimb magistraţii să dispună, în dosare privind procedura insolvenţei, soluţii favorabile unora dintre societăţile la care acţionar era inculpatul Adamescu Dan”, se arată în ordonanţa de reţinere, întocmită de procurori. Ridicat de mascaţi şi dus cu duba la sediul DNA, Adamescu a declarat la plecare că este nevinovat. “Sunt nevinovat. (...) Dar nu i-am mituit (n.r. – pe judecători)”, a afirmat Adamescu, care a fost dus în arestul de la Cercetări Penale al Poliţiei Capitalei. Adamescu urmează a fi prezentat Curţii de Apel Bucureşti pentru emiterea mandatului de arestare preventivă pe 30 de zile.

Traseul mitei

Sumele de bani au fost remise de către Adamescu Grigore Dan avocatului George Dumitru Claudiu, care la rândul său a remis suma unui intermediar de la una dintre societăţile din grup, prin virament bancar. Pentru a justifica scoaterea banilor din societate, Adamescu a stabilit ca avocatul să emită o factură pentru “servicii juridice”.  Ulterior avocatul a transferat suma din contul cabinetului său de avocatură în contul personal şi în aceeaşi zi banii au ajuns în contul soţiei intermediarului (persoană fizică) cu titlu de acordare împrumut. Intermediarul a ridicat ulterior, din contul soţiei, suma de bani.
Intermediarul, practician în insolvenţă, George Dumitru Claudiu a remis suma de 15.000 euro judecătorului Stanciu Ion, imediat după deschiderea procedurii insolvenţei SC BAUMEISTER SA, coordonată de inculpatul Adamescu Grigore Dan, respectiv în luna decembrie 2013.  În acelaşi context, George Dumitru Claudiu a remis suma de 5.000 euro judecătoarei Rovenţa Elena, în vederea pronunţării unei soluţii favorabile, respectiv în sensul respingerii contestaţiilor celorlalţi creditori, soluţia având ca efect imediat şi desemnarea unui alt lichidator judiciar “agreat”.
George Claudiu Dumitru, avocatul omului de afaceri Dan Adamescu, s-a sinucis luni, în data de 19 mai, în staţia de metrou Piaţa Universităţii. Avocatul, în vârstă de 38 de ani, s-a aruncat în faţa metroului în jurul orei 14:40, iar imaginile surprinse de camerele de supraveghere susţin ipoteza că a fost vorba despre o sinucidere, conform oficialilor din Poliţia Capitalei. Gestul avocatului a venit la circa 40 de minute după ce a devenit publică informaţia că cei patru judecători sunt anchetaţi. Înainte de a-şi lua viaţa, avocatul  depusese la DNA dovada mitei dată de Adamescu judecătorilor arestaţi.

Judecătorii sunt arestaţi preventiv
Adamescu a fost în 22 mai la DNA, pentru a-i fi aduse la cunoştinţă calitatea procesuală de suspect şi acuzaţiile. Cu o zi înainte, procurorii au făcut percheziţii la locuinţa lui Dan Adamescu şi la firmele deţinute de acesta, în dosarul în care judecătorii Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Rovenţa şi Ciprian Sorin Viziru, toţi de la Tribunalul Bucureşti – Secţia a VII-a civilă, sunt acuzaţi că ar fi luat mită pentru intervenţii în dosare de insolvenţă, fiind arestaţi preventiv. Magistraţii ar fi cerut bani sau bunuri pentru a îndeplini sau a nu îndeplini ori a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu în legătură cu contestaţiile la tabelul preliminar al creanţelor, pentru a decide privind modalităţile de înscriere la masa credală cu privire la creanţele creditorilor chirografari, pentru a desemna preferenţial administratori judiciari, pentru a atribui preferenţial dosare de insolvenţă sau pentru a-şi exercita influenţa pe lângă judecători de la diverse instanţe din Bucureşti şi din ţară, folosind informaţii deţinute prin prisma atribuţiilor de judecător, au arătat procurorii în referatul cu propunerea de arestare. Dan Adamescu deţine, printre altele, compania Astra Asigurări, Unirea Shopping Center şi clubul de fotbal din Liga I Oţelul Galaţi.

×
Subiecte în articol: dan adamescu duba dna dare de mita