x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Aderarea Romaniei, „sigura in 2007"

Aderarea Romaniei, „sigura in 2007"

03 Mai 2004   •   00:00
Aderarea Romaniei, „sigura in 2007"

Vechii si noii membri ai Uniunii Europene au sarbatorit extinderea, dar liderii lor nu au uitat ca procesul de reunificare a Europei trebuie sa continue. Referirile la Romania, Bulgaria si Croatia nu au lipsit din discursurile demnitarilor de la Bruxelles.

IRINA CRISTEA

Proiectul Europei Unite a finalizat una dintre cele mai importante faze, prin acceptarea, la 1 mai, a 10 state din centrul si estul continentului si a mostenirii comuniste a opt dintre ele. Cu toate acestea, procesul este departe de a se incheia, a atentionat Comisarul european pentru extindere, Günther Verheugen.

In linie dreapta

„Din acest puzzle lipsesc doua piese importante: Bulgaria si Romania, care fac parte integranta din marele nostru proiect", se arata intr-un comunicat remis Jurnalului National de biroul de presa al comisarului. „Negocierile cu Romania au progresat iar Comisia Europeana va face tot ce-i sta in putinta sa o ajute sa le incheie in timp util pentru a putea adera la UE in 2007", mai spune oficialul european, care a avut rolul principal in realizarea celei mai ample extinderi din istoria Uniunii. Verheugen incurajeaza Romania „sa faca ultimele eforturi necesare pentru a indeplini criteriile de aderare", pentru a duce la bun sfarsit „dificilele reforme din administratie, justitie, economie" si lupta impotriva coruptiei. „Toate acestea cer curaj si ambitie. Stiu ca Romaniei nu ii lipsesc aceste calitati si Uniunea Europeana ii va sta alaturi pe aceasta ultima linie dreapta", incheie Günther Verheugen.

Presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi, a reaminitit si el cauza europeana a Romaniei. „Din punctul meu de vedere, Uniunea nu este completa inca. Exista alti candidati ale caror aspiratii europene merita luate in seama, cum ar fi Romania, Bulgaria, Croatia si Turcia", a spus Prodi la ceremonia care a marcat, la Dublin, trecerea UE de la 15 la 25 de membri.

Analiza Le Figaro

Sustinerea promisa Romaniei pentru a putea deveni membru al UE este confirmata si intr-o analiza a ziarului francez Le Figaro. Intr-un articol intitulat „10 intrebari despre noua Uniune" este data ca sigura intrarea Romaniei in comunitatea europeana la termenul 2007.

„Romania si Bulgaria isi vor face intrarea simultan, fara indoiala in primul semestru al anului 2007", noteaza Le Figaro.

Festivism

Focuri de artificii, concerte si manifestatii de strada au insotit ceremoniile de extindere in capitala Irlandei, tara care detine presedintia prin rotatie a Uniunii, la Bruxelles, sediul celor mai multe dintre forurile europene, si in capitalele celor 10 state care fac de-acum parte din comunitate. Dupa ce presedintele Comisiei a numarat cu voce tare, ca de Anul Nou, secundele care ii mai desparteau pe cei 10 de mult-doritul statut de membru UE, cetatenii acestora au izbuncit in urale, iar cei din statele „cu vechime" s-au bucurat moderat. Mai putin moderat a reactionat un grup de manifestanti din Dublin, care a incercat sa forteze barajul politiei si sa ajunga in zona unde liderii celor 25 de state participau la dineul festiv. Pentru prima data in istoria sa, politia irlandeza a apelat la tunuri cu apa pentru a-i imprastia pe manifestanti. Protestele nu au lipsit nici in Malta, unde Partidul Muncitoresc a organizat un miting la care participantii au purtat banderole cu texte critice la adresa Uniunii. In Cehia, presedintele Vaclav Klaus nu a renuntat nici in ziua aderarii la discursul sau sceptic, avertizand populatia ca entuziasmul european va fi inlocuit in curand de deziluzie.
×
Subiecte în articol: observator