Week-end-ul recent încheiat a fost unul negru pentru întreg sportul românesc. Nu e vorba de vreo înfrângere dureroasă, ci despre iminenta dispariţie, dezintegrare a singurei echipe sportive cu adevărat performantă la nivel continental, Oltchim Râmnicu-Vâlcea. România n-a fost în stare să-şi salveze de la desfiinţare cel mai important brand sportiv şi românii au pierdut singurele emoţii cu adevărat importante pe care le trăiau an de an alături de “fetele de la Oltchim”. Datoriile de peste 1,5 milioane de euro şi lipsa fondurilor pentru menţinerea jucătoarelor de bază în vederea sezonului următor au fost fatale Oltchimului. Şi o întreagă ţară a asistat neputincioasă cum gruparea din Zăvoi se stinge. Vestea apropiatei desfiinţări a căzut ca un trăsnet vineri seară, atunci când jucătoarele au fost înştiinţate printr-un email că clubul nu mai are bani să le plătească şi, în consecinţă, colaborarea va înceta.
Decăderea a început după ratarea obiectivului pentru sezonul trecut, acela de cucerirea a Ligii Campionilor. Oltchim a avut un buget de circa 3 milioane de euro, însă echipa a fost eliminată în semifinale, de Gyor. După plecările muntenegrencelor Katarina Bulatovici şi Maria Jovanovici, ale internaţionalelor Oana Manea şi Ramona Farcău, dar şi după retragerea Adinei Meiroşu, oficialii grupării din Vâlcea sperau că vor putea găsi resurse pentru bugetul anului următor. Numai că sponsorii nu au apărut, iar înfrângerea neaşteptată din finala Cupei României a învolburat şi mai mult apele. Din cauza situaţiei financiare disperate, conducerea CS Oltchim i-a anunţat pe impresarii a cinci jucătoare de bază din lot, Cristina Neagu, Alexandrina Barbosa, Paula Ungureanu, Ada Nechita şi Aurelia Brădeanu, că salariile pe care le-au negociat de curând pentru viitorul sezon nu pot fi susţinute şi că sunt libere să-şi caute alte echipe. Toate acestea după ce la 1 mai clubul emitea un comunicat de presă prin care anunţa că echipa nu se va desfiinţa, că bugetul va fi de 1,5 milioane de euro şi că se bătuse palma cu mai multe jucătoare pentru prelungirea contractelor! În acest moment, sub contract cu Oltchim, dintre handbalistele importante, mai sunt extremele Iulia Curea şi Iulia Managarova, plus alte câteva jucătoare care vor reveni după împrumuturile la alte cluburi. Totuşi, conducerea nu poate asigura bugetul de aproximativ 1 milion de euro, necesar înscrierii în sezonul următor al Ligii Campionilor, astfel că Oltchim are şanse minuscule să se mai înscrie în viitoarea ediţie a celei mai importante competiţii europene. Conform unor surse apropiate grupării din Zăvoi, scenariul cel mai plauzibil este unul cenuşiu. Actuala CS Oltchim va dispărea, echipa va reveni la prima sa denumire, Chimistul Râmnicu-Vâlcea, se va baza doar pe jucătoare tinere şi, probabil, nu se va înscrie în Liga Campionilor deoarece riscă să se facă de râs. Toate acestea sub ochii unei Românii neputincioase, ineficiente, indiferente şi, începând din acest week-end, aproape inexistente la nivelul înalt al sportului european.
Ce înseamnă Oltchim
Deşi n-a câştigat niciodată Liga Campionilor, Oltchim este la această oră una dintre cele mai importante echipe din handbalul feminin european. De exemplu, pentru actuala ediţie, formaţia din Râmnicu-Vâlcea este calificată direct în grupele Ligii Campionilor şi are cel de-al doilea coeficient în Europa, după deţinătoarea trofeului, Gyor. Fetele de la Vâlcea au disputat o finală de Liga Campionilor (2010), pierdută în faţa danezelor de la Viborg, alte trei semifinale, plus încă două prezenţe în penultimul act pe vremea când competiţia era denumită Cupa Campionilor Europeni. De asemenea, Oltchim a câştigat Cupa Cupelor în 2007 şi Cupa EHF în 1984 şi 1989. Pe plan intern, gruparea din Zăvoi are 19 titluri de campioană naţională, ultimele şapte fiind cucerite consecutiv, dar şi 14 Cupe ale României. Titlul cucerit în acest sezon ar putea fi ultimul pentru Oltchim, iar handbalul feminin românesc ar putea să aibă anul viitor o nouă campioană, dar cu siguranţă fără putere prea mare la nivel continental.