x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ADMITERE FACULTATE 2015. Cele mai căutate specializări

ADMITERE FACULTATE 2015. Cele mai căutate specializări

de Oana Matei    |    10 Iun 2015   •   10:51
ADMITERE FACULTATE 2015. Cele mai căutate specializări
Sursa foto: Wavebreakmedia Ltd/Getty Images/Wavebreak Media

De pe băncile facultăţilor de specialitate ies anual 3.500-4.000 de absolvenţi cu profil IT. Informaticienii sunt angajaţii răsfăţaţi ai ultimilor ani, un tânăr proaspăt licențiat câştigând de patru ori mai mult decât, de exemplu, un profesor debutant.

Studenţii sunt urmăriţi încă de pe băncile facultăţii de specialişti. Cei mai talentaţi şi serioşi dintre ei primesc oferte şi se angajează chiar înainte de terminarea studiilor. Specialiştii în IT au condiţii stimulatoare de angajare, având chiar scutire de la plata impozitului. Celor abia licenţiaţi le intră în buzunar, lunar, cel puţin 1.000 de euro. Veniturile cresc odată cu experienţa, astfel încât un senior programator ajunge, de ce le mai multe ori, la mii de euro.

Penurie de specialişti
Regimul acesta privilegiat este şi consecinţa faptului că pe piaţa muncii numărul specialiş-tilor este insuficient, jumătate din cât ar fi necesar. Datele indică, de asemenea, că princi-palele centre universitare nu vor putea furniza, nici în anii următori, numărul suficient de specialiști IT. „În acest moment, universităţile nu au forţa necesară, numărul de cadre didac-tice şi nici săli adecvate. Nu văd nicio rezolvare în următorii ani. Învăţământul superior nu poate să scoată absolvenţi pe cât ar dori piaţa în domeniul calculatoarelor si automaticii”, a precizat Anton Hadăr, liderul Alma Mater. E un cerc vicios. IT-iștii români sunt foarte buni şi din acest motiv sunt vânaţi de marile companii din străinătate şi mulţi pleacă din ţară, astfel încât şi numărul profesorilor care rămân să instruiască generaţiile de studenţi este şi el din ce în ce mai mic. Iar în aceste condiţii nu se poate mări nici numărul de locuri în facultăţile de profil.

Oferta: 740 de locuri
Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnice pune la bătaie anul acesta 740 de locuri, dintre care 540 sunt subvenţionate de la bugetul de stat. Admiterea se face pe baza a două probe scrise şi pe baza rezultatelor examenului de Bacalaureat. Concursul de admitere constă în susţinerea a două probe scrise, la disciplinele Algebră şi Elemente de Analiză Matematică şi Fizică, sub formă de test grilă.
Ponderea notelor de concurs este de 80%, iar media obţinută la Bac, 20%.

Există facultăţi unde studenţii sunt urmăriţi de angajatori încă de la cursuri. Cei mai buni vor avea locul de muncă asigurat la finalul studiilor.
 

×