x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Adrian Pintea, un ""Adio"" discret

Adrian Pintea, un ""Adio"" discret

de Claudia Daboveanu    |    09 Iun 2007   •   00:00
Adrian Pintea, un ""Adio"" discret
Sursa foto: Dragoş Robatzchi/

Cunoscutul actor şi regizor Adrian Pintea a incetat din viaţă ieri după-amiază, la Spitalul Fundeni. A plecat dintre noi subit şi discret, lăsănd un gol imens in lumea artistică. S-a impus de la primul rol, in personajul Iancu Jianu, urmat de o serie de succese artistice remarcabile.


Adrian Pintea a plecat puţin…

Cunoscutul actor şi regizor Adrian Pintea a incetat din viaţă ieri după-amiază, la Spitalul Fundeni. Artistul se internase de căteva zile, in stare gravă, in acest spital. A plecat subit şi discret, lăsănd un gol imens in lumea artistică.

Surse din interiorul spitalului ne-au confirmat faptul că artistul a fost transferat de la Spitalul "Matei Balş", unde a fost internat in urma unei infecţii stomatologice. Pe lăngă această afecţiune, care s-a agravat, evoluănd spre septicemie, Pintea mai suferea de o ciroză hepatică veche, avansată, pe fondul căreia, lucru extrem de rar, i-a fost afectată partea dreaptă a inimii. Profesorul Dan Tulbure, şeful Clinicii de Anestezie şi Terapie Intensivă de la Fundeni, a precizat că pacientul avea hipertensiune pulmonară, renală şi cardiacă şi că nu a reacţionat la nici unul dintre tratamentele care s-au făcut, starea sa rămănănd foarte gravă. In jurul orei 15:00, Adrian Pintea "a trecut dincolo", aşa cum a declarat, impietrită de durere, soţia sa, Lavinia Tatomir, care l-a ţinut de mănă pănă in ultima clipă.


MAGISTRAL IN FIECARE ROL. Adrian Pintea a fost un artist de sorginte rară: actor de teatru, film şi televiziune, profesor la UNATC, regizor de teatru, poet, eseist, cunoscător la perfecţie a limbii engleze. Născut la 9 octombrie 1954, Adrian Pintea a absolvit IATC in 1979, a debutat in teatru in 1977 cu "Oedip salvat" de Radu Stanca, regia Mihai Măniuţiu, la Studioul Casandra. Primul film in care a jucat, unde regizorul Dinu Cocea i-a oferit rolul principal, a fost "Iancu Jianu". Popularitatea publicului larg i-a adus-o rolul Zeno, din serialul de televiziune regizat de Andrei Blaier "Lumini şi umbre", difuzat la inceputul anilor ’80. "Pe lăngă faptul că era un actor extrem de talentat, Adrian era foarte cultivat. O minune de om!", a declarat indurerat Andrei Blaier, la aflarea tragicei veşti. Alte roluri de referinţă din cariera sa Toate! De la Romeo la Hamlet şi de la Thomas Becket la Jack Barrymore, in teatru, şi de la Iorgovan jr din "Pădureanca" pănă la rolul din "Tinereţe fără tinereţe", pe care i l-a incredinţat, in 2006, Francis Ford Coppola. Ca o ironie a sorţii, in "Daria, iubirea mea", ultima telenovelă in care a jucat, Adrian Pintea a interpretat - magistral, ca-ntotdeauna! - rolul unui bolnav incurabil.

Iubirea Laviniei Tatomir

Chiar dacă era bolnav de ciroză hepatică de mult timp, nu era inscris pe vreo listă de transplant hepatic. Cea care l-a ţinut in viaţă in ultimii ani, care l-a iubit şi l-a tratat este soţia sa, medicul şi bioenergeticianul Lavinia Tatomir. Analizele ieşeau din ce in ce mai proaste, dar iubirea lor ii dădea puterea de a rezista. Mulţi dintre colegii săi nici nu ştiau că era atăt de bolnav. Cei care vor să-i aducă un ultim omagiu pămăntesc o pot face la Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti, unde este depus.

"Nu am sa renunt niciodata la nimic"

"Nu obisnuiesc sa fac bilanturi la momente aniversare. Anul care se incheie a fost un an si bun si rau, un an de cetatean obisnuit, cu necazuri si cu bucurii normale. Pe plan profesional am avut o mare realizare, o mare bucurie, succesul studentilor mei (n.r. - din anul II Actorie, de la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica), cu care am pus in scena opera «Jesus Christ Superstar». A fost o provocare pentru ei, dar si pentru mine. Un musical atat de greu, nu am mai realizat niciodata. A fost o premiera si pentru mine, ca regizor. Singurele zece spectacole au fost gratuite, pentru ca n-am gasit nici un fel de sponsor care sa ne ajute sa platim drepturile de autor pentru o stagiune normala, sponsorii fiind, cum bine stim, preocupati cu fotbalul si cu paradele de moda. Din pacate, seria de spectacole a fost oprita pur si simplu.

Pentru a ajuta acesti tineri atat de talentati, solutia ar fi ca evenimentele culturale sa isi reia locul ca importanta in viata culturala a Romaniei, in pofida evenimentelor lipsite de interes si de o valoare reala cu care suntem asaltati zi de zi. Este si vina mass-mediei ca adevaratele talente nu sunt luate in seama, dar mai putin. Cea mai mare vina o au cei care se ocupa de cum arata cultura, din diferitele ministere si comisii.

Nu a fost in viziunea mea un esec, dar a fost inca o confirmare ca cei care se ocupa de imaginea culturii in aceasta tara considera ca este bine sa intram in Europa cu un festival de manele. A fost o mare dezamagire. Mare. Dar nu am sa renunt niciodata la nimic. Dezamagiri cum a fost aceasta nu ma ating, ele sunt constatari. M-am blindat demult de la aceste dezamagiri zilnice si am un sistem de valori imbatabil, pe care nu am sa-l schimb dupa cum bate vantul, in nici un fel.

Deocamdata, abia am inceput anul de facultate si o sa ma gandesc impreuna cu studentii mei ce o sa facem si o sa vedem ce va iesi pana la urma, concret. Sper ca sunt un profesor iubit de elevii mei. Nu numai ca tin pasul cu ei, dar sunt momente cand ei trebuie sa tina pasul cu mine. Ne intelegem foarte bine. Nu poti sa-ti dai seama din prima daca un tanar actor este un actor de calibru. Cine are de-a face cu aceasta meserie, se poate observa destul de repede, dar chestiunea cu calibrul presupune timp si verificare.
Cel mai important lucru pentru mine in acest moment este binele celor dragi mie."


Adrian Pintea - 5 octobrie 2006

×
Subiecte în articol: observator pintea adrian